Съвременният пазар предлага през цялата година изобилие от плодове и зеленчуци – пресни и консервирани. За една част от домакинствата това е най-добрият начин за прехранване. Другата част, обаче, особено тези, които нямат собствено “производство” плодове, зеленчуци и месо, предпочитат да приготвят в домашни условия зимнина.
Известно е, че нищо не е по-вкусно от мамината (бабината) зимнина. Когато тя е предназначена за деца, първото и най-важно нещо е да е съобразена с възрастта на детето. По един начин се приготвят пюретата и соковете за кърмачета, по друг – за малките деца, по трети – за по-големите. Основните методи за съхраняване са сушене, охлаждане, замразяване, осоляване, мариноване и варене.
Исторически данни показват, че още през 1100 г. пр.Хр. китайците са поддържали складове с храна, като поставяли в тях лед, събран от замръзнали езера. Първият проект за хладилник е патентован през 1851 г. в САЩ и след усъвършенстването му през последното столетие на миналия век се стига до съвременната технология на охлаждане и замразяване.
Замразяването на приготвени при домашни условия храни дава възможност на майката да отделя повече внимание на семейството и на себе си. Отдавна домашният фризер (камерата на хладилника) не служи само за замразяване на месо, птици, плодове и зеленчуци. В него успешно се съхраняват и домашно приготвени ястия – супи, ястия с месо, птици, яйца, кейк, сандвичи и др., които преди консумация само се затоплят.
За да се запази напълно вкусът на сварените хранителни продукти, при замразяването и размразяването трябва да се спазват някои изисквания
- Всички подправки да се прибавят преди консумацията, тъй като по време на замразяването губят вкуса си.
- Готовите ястия, които се поднасят горещи, преди това се варят допълнително.
- Крем-сосовете и супите се загряват внимателно на водна баня, защото при бързо загряване се пресичат.
- Готовите ястия се замразяват веднага след охлаждане, което трябва да става бързо – в лед или на студена течаща вода.
- Внимателното опаковане и залепване на опаковката са много важни условия за запазване качествата както на суровите продукти, така и на готовите ястия.
- Преди поднасянето на ястието винаги се проверява дали то е добре размразено и сварено.
- Спазването на абсолютна хигиена е една от основните гаранции за приготвянето на качествени замразени готови ястия.
- При супи със зеленчуци картофите се слагат при загряването, тъй като стават жилави при замразяването. Това не се отнася за картофеното пюре.
- Мляко, сметана или жълтъци, които се използват за сгъстяване на супи, се прибавят при загряването непосредствено преди поднасянето. По този начин се предотвратява пресичането им.
Размразяването е обратен процес на замразяването. Отделните видове хранителни продукти изискват различен начин на размразяване.
- Замразените зеленчуци се варят в малко количество подсолена студена вода. След кипване се изваждат с решетъчна лъжица.
- Плодовете за директна консумация се размразяват колкото е възможно по-бавно – в хладилник.
Когато се приготвя зимнина чрез стерилизиране всички изисквания, които важат при приготвянето на ястията, трябва да се спазват още по-стриктно.
- Продуктите да са пресни, добре узрели, но не и презрели.
- Преди обработка да се измиват добре, на силно течаща вода.
- Костилките и семките да се отстраняват.
- Бурканите да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.
- Бурканите да се пълнят най-много до 1.5 см от горния ръб.
- Капачките да са нови, стандартни и също добре измити
- При затваряне капачките да прилепват плътно към отвора.
Ако след затварянето капачката се върти или е изкривена, бурканът да се отвори, да се постави нова капачка и отново да се затвори. - При варенето бурканите да се нареждат в такъв съд, че водата да е на 4–5 см над тях.
- За да не се пукат бурканите на дъното на съда да има дървена скара или пръчки.
- Времето на загряване да е около 20–25 минути. Бързото нагряване води до напукване на бурканите, а бавното – до влошаване качеството на консервите.
- Стерилизацията започва от момента на завирането и трябва да се спазва точно. Тя е различна за всеки плод и зеленчук.
Намаляването на времето за стерилизация води до разваляне на консервите, а увеличаването – до намаляване на хранителните им качества.От мама за зимата
Картофено пюре
Продукти: 4 средно големи картофа, 200 мл прясно мляко, 1 ч.л. масло и щипка сол.
Приготвяне. Обелете картофите и ги сварете, докато омекнат. Пресовайте ги, прибавете свареното прясно мляко, маслото и солта. Разбъркайте добре пюрето.
Замразяване: Охладете картофите, изсипете ги в подходящ съд (полиетиленов плик), залепете (затворете чрез вакуумиране), поставете етикет и наредете във фризера (камерата на хладилника).
Размразяване: Загрявайте пюрето на водна баня, след което го варете на умерен огън до пълното му размразяване.`Пълнени пиперки
Продукти: 4 пиперки, 25 г (1 ½ с.л.) краве масло, 225 г кайма, ½ глава лук (настърган), 75 г (1 ½ кафейна чашка) сварен ориз, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бульон или вода, шипка сол, 2 с.л. нарязан магданоз.
Приготвяне. Изчистете пиперките от семките. Залейте ги с гореща вода в тенджера. Оставете да се варят 5 минути, след което ги отцедете. Задушете лука в мазнината. След като свалите тенджерата от огъня, прибавете каймата, ориза, магданоза, доматеното пюре и бульона или водата. Напълнете пиперките със сместа и ги наредете в намазана с олио тава. Изпечете ги във фурна за 30 минути при температура 180 °С.
Замразяване: Охладете ястието, сложете го в добре затворен съд, затворете го добре, поставете му етикет и го подредете във фризера (камерата на хладилника).
Размразяване: Затоплете ястието за около 45 минути при температура 180 °С. Срок за съхранение във фризера – 2 месеца.