За вас – фантастично основно ястие, което ще ви накара да почувствате лятото в целия му блясък! М-м-м, а как ухаят тези патладжани само... Този аромат ще остане в сънанието ви, а вкусът дълбоко запечатан ума и небцето.
Необходими продукти (за тавичка с размери 30x20 см)
- 3 патладжана
- черен пипер
- 100 мл зехтин
- 400 мл доматен сос
- 30 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. суха мащерка
- 1/2 ч.л. сух босилек
- черен пипер
- 250 г сирене рикота
- 3 яйца
- 50 г кашкавал
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- шепа листенца прясна мащерка
- черен пипер
- 30 мл кашкавал за запичане
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте и обелете патладжаните на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки – парченца 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния. По същия начин изпечете и останалите парчета патладжани. Намалете фурната на 200 градуса. В купа разбийте яйцата заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязаните пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре. Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира – около 5 минути.
Пригответе касерол. На дъното подредете ред патладжани. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това добавете ред яйчена смес с рикота. Следва ред патладжани, доматен сос и яйчена смес. Отново ред патладжани и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието за около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно златиста коричка.