Какво прави децата по-умни и изисква само няколко минути? Това е закуската. Тя зарежда малки и големи с енергия и повишава способността за концентрация. Закуската не само е полезна за мозъка, но утвърждава и семейния ритуал,  С общата закуска родителите потвърждават, че детето е важно за тях. Децата, които отказват сутрин твърда храна, могат да съберат сили с чаша топло мляко, плодов сок или какао, а мама и татко могат да седнат на масата с чаша кафе или чай. Важното  е децата да не излизат от къщи с празен стомах.

Ако първата закуска е недостатъчна, идва ред на втората. Към добрия старт на деня принадлежат няколко съставки. Въглехидрати под формата на зърнена закуска, протеини и калций от млякото или млечните продукти (например извара, йогурт и сирене) и важни витамини, които се съдържат в порция зеленчуци или плодове. Към това се добавя напитка (вода, неподсладен чай или разреден плодов сок).

Разпределена на две части, закуската би могла да изглежда по следния начин. Преди детската градина се дава мюсли с банан или ябълка и чаша чай. След няколко часа малките може да похапнат филия пълнозърнест хляб със сирене, към която се прибавят няколко доматчета, чушка и краставица и вода срещу жаждата.

Ако сутрин няма време, всичко може да се приготви от вечерта и масата да се сложи заедно с детето. Чаят се съхранява в термос и на другия ден има подходяща температура. Сандвичите се съхраняват в хладилника в подходяща кутия. Така без стрес общата закуска е още по-вкусна.