Вие и Вашият партньор не сте единодушни за всичко. Умеете ли обаче да спорите? Добре е да уважавате гледната точка на другия. Дори двойки, които са на едно мнение по много въпроси, изведнъж откриват, че когато става дума за възпитанието на детето, разговарят на различни езици. Някои разногласия лесно се преодоляват.


Други обаче могат да породят конфликти. Понякога за детето е здравословно да се сблъсква с противоречиви мнения.

Кои всекидневни въпроси водят до напрежение между родителите и кой е най-добрият път към примирието.

Дебати за безопасността
Проблем: Вие смятате, че детето трябва да живее в безопасна среда – без остри предмети и други заплахи. Вашият съпруг е убеден, че колкото по-скоро то се научи да борави внимателно с опасните предмети, толкова ще е по-защитено.


Как да се справите: Майката обикновено казва: “Внимавай!”, а таткото: “Пробвай!” Всъщност тези два различни подхода са полезни. В интерес на малкия човек е да има родител, който го насърчава да опитва и да поема рискове, и друг, който посочва опасността и предупреждава за нея. В противен случай детето на прекалено грижовните родители ще расте с мисълта, че постоянно го дебнат заплахи, а детето на либералните родители може да добие грешна представа за своята безопасност. Ще избегнете пререканията, ако с Вашия партньор обсъдите разумно и подробно основните въпроси, свързани с безопасността – при какви симптоми да търсите специализирана помощ или какъв да е контролът над детето според възрастта. Ще се спасите и от някои кавги, ако се обърнете към “арбитър” – Вашия лекар или приятел. Ако докторът каже, че 2-годишното дете не бива да борави с инструменти, Вашият съпруг ще трябва да отстъпи.

Битка за храненето
Проблем: Таткото не е доволен, когато вижда пакетче чипс на кухненската маса. “Това не е същото като всеки ден на закуска да се ядат сладки неща”, опонирате Вие.
Как да се справите: Родителите често спорят за храната – дали детето да се награждава с шоколад, кои са здравословните храни… Може да измисляте правила, които идват наум на всеки добронамерен и загрижен за детското здраве родител. Постоянните спорове за менюто обаче са неприятни за цялото семейство. Най-добре е да правите компромиси – зърнена храна за закуска, но следобед – нещо сладко. Ако е невъзможно да стигнете до консенсус, делегирайте права. Например, ако приготвяте закуската, Вие решавате какво да сервирате. Ако таткото готви, той избира. Друг вариант е да определите забранените храни, а всички останали да са разрешени.

Ключови дилеми
Проблем: Вашият съпруг иска да научи 3-годишния ви син да ходи на гърне и строго съобщава на детето, че няма да сменя мръсните му пелени. Чува се детски плач, а Вие побеснявате, че таткото е разстроил малкото човече.
Как да се справите: Когато става дума за проблеми, свързани с развитието, родителите трябва да са единодушни. Ако единият оказва натиск върху детето, за да постигне нещо, а другият е либерален, детето се обърква. Други въпроси, по които мама и татко е добре да се подкрепят, са ценностите, дисциплината, очакванията за успехите на малкото човече… Единното поведение на родителите помага на детето да се идентифицира и да се самоуважава.
Първата крачка е да се замислите върху своето поведение. За да стигнете до разбирателство, и двамата се откажете от някои стари навици и да създадете нови в семейния живот. Каквото и да правите, никога не казвайте: “Майка ми никога не го правеше така.”
Ако не намирате компромис, доверете се на някого, на когото и двамата вярвате. Не е задължително да се консултирате с професионалист, може да е приятел или роднини. Човек с опит би ви помогнал.

Кавги за лека нощ
Проблем: Вие предпочитате да люлеете бебето, докато заспи, независимо кое време е през нощта. Съпругът Ви го оставя да плаче, понякога цели… 20 минути.
Как да се справите: Намерете време да обсъдите противоречията. Съзнателните хора могат да планират съвместна стратегия за справяне с проблема. Започнете с признанието, че всяко дете е уникално. Дори специалистите не са успели да предложат безпогрешен метод за успокояване на малкото. Затова нито един подход – дори взаимно изключващите се, не е погрешен. Преди да прибегнете до алтернативно решение, дайте разумен срок, в който да се докаже ефективността на Вашия принцип или на принципа на Вашия партньор.
Ще преживявате и провали. Само взаимно не изтъквайте слабостите си пред детето. Отложете спора за по-късно, когато сте сами. Никоя дейност не е по-важна и не изисква повече енергия и изобретателност от възпитанието на детето. При такъв голям залог не е чудно, че емоциите се повишават и обикновеният спор прераства в ожесточена караница. Вашите противоречия не бива да травмират детето. Като чува, че мама и татко са на различни мнения и че се опитват да стигнат до съгласие, детето получава реална представа за сложността на човешките взаимоотношения и добър урок как да се разбира с околните.

Fair play
Няма нищо лошо в спора, но как да разговаряте разумно, обладани от силни емоции? За да контролирате чувствата и да получавате това, което искате:

  • Избирайте битките си. Ако има въпроси, по които сте непреклонна, нека Вашият партньор знае за тях. Същевременно бъдете по-либерална за неща, които не са чак толкова съществени.
  • Поемете дълбоко въздух… Постарайте се да не обсъждате нещо, когато кипите от яд. Успокойте се, за да може да подходите към спора разумно.
  • Не се отклонявайте от темата. Така няма да нападате Вашия партньор за всяка дреболия.
  • Използвайте неутрален терен. Не обсъждайте проблема вкъщи. Без да подозирате, детето може да слуша. Ако говорите в близката градинка или на чаша кафе, няма да повишавате тон.
  • Наблягайте на думата “Аз”. Вместо да казвате: “Никога не правиш това…”, казвайте : “Аз имам нужда от помощта ти…” Така акцентът ще е върху Вашите желания, а не върху недостатъците на Вашия партньор.
  • Гледайте позитивно. Не мърморете, че Ви е омръзнало да разтребвате. Ако редът в дома Ви прави щастлива, предразположете съпруга Ви (и детето) да се включва и да помага. Например кажете: “Обичам да виждам играчките по местата им. Хайде заедно да ги подредим.”