Двегодишно дете пада от панорамно влакче и се наранява лошо. Събитието става през лятото на Златни пясъци. Майката била в кафето наблизо... Друг случай. Млада жена е излязла навън с 2–3-годишното си дете. Среща своя приятелка, увличат се в интересен разговор. През това време детето неусетно се отскубва от майка си и за малко да попадне под трамвая. Четиригодишно момиченце е заключено в колата пред магазина “само за малко” докато таткото напазарува. Вътре то се заиграва със запалката и предизвиква пожар...


В домашна обстановка също се случват опасни инциденти. Отравяне на детето с оставени на достъпно място лекарства или препарати. Или пък семейството има гости – уискито върви с ядки. Неочаквано при детето на домакините възниква неясен дихателен проблем Следват лекари, болници, снимки, хирургична намеса. Оказва се, че то е аспирирало фъстък. Случва се дете да е поверявано за известно време просто на познати, за да отиде с тях на разходка (“Нека се повози на лодка”), да им погостува. Но точно тогава става тежък инцидент. След почерпка с неподходяща за него храна то започва да повръща или пък получава обрив, защото домакините не знаят, че е алергично.

Кое е общото при всички тези случаи? Лекомисленото отношение, недоглеждането, предоверяването. Резултатите не се забравят. Съвестта и чувството за вина измъчват родителите цял живот. Има и други ситуации – когато детето се оставя на грижите на баба и дядо. Но често те са много болни или се придвижват трудно и не могат да го следват бързо навън. Малко момиченце се впусна да пресича на червен светофар голям булевард, а баба му се ужаси, че не може да го стигне и да го възпре. Опасността за живота му беше реална... Някои родители (дори високообразовани) надценяват възможностите на своето бебе да издържи непосилно, дори застрашаващо го натоварване. И това го допускат само защото не желаят да се лишат от своите удоволствия. Така 3-месечно кърмаче на медици беше заведено на море. Разбира се, то веднага се разболя. Друго дете – на 1 год., беше принудено да участва в обиколката на родителите му и компанията им по черноморските курорти. След като го бяха разкарвали по заведения и весели гостувания, дойде и резултатът – вирусна инфекция с повишена температура, повръщане, диария. Ето как детето се завърна добре “отпочинало” и готово да посрещне с нови болести задаващия се есенно-земен сезон.
Младо семейство решава да посрещне Нова година при приятели в съседния вход. Малкото дете е оставено у дома съвсем само, след като вече е заспало. В полунощ започват празничните гърмежи и фойерверки. Детето се събужда уплашено и самотно. Резултатът – то започна да заеква.

Понякога в основата на безотговорното родителско поведение е повишеният женски егоцентризъм, който потиска нормалния майчин инстинкт. В други случаи се предполага, че детето е нежелано и у тези родители съществува подсъзнателен стремеж да се отърват от него. Представяни са и такива оправдания: “Нека отрано детето се учи на самостоятелност, да се оправя само, без нашата помощ – и у дома, и навън”. Само че въпросът е колко отрано, при какви житейски ситуации и на каква цена?
Това, което разказах дотук, са факти от действителността. Смятам, че е полезно да се запознаят с тях младите майки и бащи. За много от нещастните инциденти може би родителите нямат пряка вина. Но дали те биха се случили, ако мама и татко са били по-бдителни и по-отговорни, ако са мислили повече за детето си, отколкото за собствените си приятни изживявания или просто за своите човешки ангажименти?