Текст: Ана Кашкавалджиева


Докато наблюдавате как бързо растат децата ви, случвало ли ви се е тайничко да си пожелаете да спрете времето? На кой родител не се е случвало...
Ето няколко идеи как да съхраните живи и пъстри спомените от безценното време с децата си:Фото приключения

Фотопроект

Създайте си фотопроект, който ще изграждате постепенно. Той може да проследи както бременността, така и развитието на бебчето.
От секундата, в която осъзнаем, че носим нов живот в себе си, ние започваме да се променяме. След години бихте били много благодарни на себе си, ако запечатате тази промяна. Само трябва да се снимате по веднъж всеки месец и впоследствие да подредите снимките последователно. Ефектно би било, ако позата ви е една и съща, за да се види добре разликата в нарастващото коремче. Единият вариант е да позирате винаги със същите дрехи, доколкото променящото ви се тяло позволява това. Другият е да покажете как бременността ви протича през различните сезони. Ако се снимате на открито, всяка снимка ще носи различно настроение с актуален за сезона фон.

Ако сте на „ти” с дигиталните технологии, можете да отидете още по-далеч. Снимайте се всяка седмица и накрая монтирайте снимките в кратко клипче. Със сигурност ще получите зрелищен резултат. В този случай е важно да позирате на едно и също място, на еднакво разстояние от обектива.

Принципът с една снимка месечно можете да използвате и за да представите порастването на вашето бебе. Ако проектът продължи през втората и третата годинка, можете да разредите честотата на снимките, защото дечицата започват да се променят все по-бавно.
Много интересен би бил и дългосрочен проект с по една снимка на година. Кой знае, след няколко години към вече порасналото дете може да се присъедини и ново бебе или пък бебета...

Класическа фотосесия


Все пак да не забравяме и за класическите начини за фото увековечаване. Ако си подарите професионална фотосесия през 9-те месеца очакване, ще се почувствате като фотомодел с коремче, ще си осигурите красиви спомени, а и бъдете сигурни – след години вашето дете също ще се радва да види колко красива и щастлива е била мама, докато го е носила в корема си.
Що се отнася до бебчето – да, убедени сме, че от момента на раждането си то се превръща в обект на постоянно снимане с фотоапарати или телефони. Но професионалните снимки обикновено са с несравнимо качество. Ако занесете вашето мъниче във фотостудио още през първия месец от живота му, без съмнение ще получите чудесни резултати. Е, няма да е фатално и ако изпуснете първите дни. Бебетата са очарователни модели във всяка възраст.
Ако самите вие сте любители на фотоизкуството, можете да правите подобни сесии доста често. Погрижете се за изчистения фон, за да не се отклонява вниманието от фотомодела, и го представете в най-добра светлина, снимайки го в различни пози.

Фотоприказка

Ако сте творческа личност, използвайте фантазията си, за да създадете интересни сюжети за снимките. Тук вече фонът трябва да е съществен елемент от фотоприказката. През първите месеци, докато бебенцето все още кротува и лесно заспива, на практика можете да го въвлечете във всякакви щури фотоистории. Дори моделът да заспи, това няма да попречи на идеята. Просто го облечете в дрешка, съответстваща на концепцията, поставете го върху равен чаршаф и се развихрете с „декора”. В унисон с настоящия сезон например може да облечете бебето в моряшка тениска, да оформите лодка от някаква своя дреха, мачта и платно от други парцалки, да разхвърляте наоколо няколко миди или рапани и да сложите в ръчичките на дребосъка пръчица със завързано за нея въже и висяща на него рибка играчка. Сценариите могат да са безброй, а някой ден синът ви или дъщеря ви със сигурност ще се забавлява с тези мили карикатури.
На по-големите дечица също могат да се направят подобни фотографии –превърнете ги в индианци, принцеси, откриватели...

Фотодневник

И тъй като почти всеки ден от живота на малките палавници е изпълнен с нови преживявания, интересно би било да създадете и фотоколекция, отразяваща детските приключения: първата разходка навън с количката, първата дрънкалка, храненето за първи път с лъжичка, пълзенето, изправянето, първия дъжд или сняг, който вижда детето, забавните есенни листа, играта в пясъка, първата люлка или пързалка... Можем да изброяваме безкрай.
Особено важно не само за изредените „репортажни” снимки, но и за преди това споменатите проекти е да бъдат подредени в хубави албуми. Да, може и да сядате понякога пред компютъра и да разглеждате фотоспомените си, но съвсем друго е усещането да разгърнете страниците, украсени с детски усмивки.

Отпечатък на заподозрения

С водни бои

Изключително просто и толкова ефектно – намажете миниатюрната ръчичка и/или краченце с водни боички и ги отпечатайте на бял картон. Не пропускайте момента да запазите отпечатъците на бебчо още в първите му дни. Само няколко месеца по-късно ще ви е трудно да повярвате колко мънички са били.
Сладките отпечатъци можете да сложите в самостоятелна рамка или пък да ги поставите до снимка на техния собственик. Бихте могли също да се снабдите с голяма рамка, в която да сложите снимка на бял фон, достатъчно широк, за да позволи отпечатването на няколко малки ръчички или краченца, които да я обграждат.
Друга идея е да поставяте във фотоалбума си по един отпечатък при всеки рожден ден.

3D ефект

Особено мили са и релефните отпечатъци. Най-лесният вариант да направите такъв, е да използвате специалните комплекти от рамка и мека субстанция, напомняща пластилин, но втвърдяваща се след няколко дни.
Ако обаче прецените, че няма нужда да купувате подобен комплект, можете да си изработите отпечатък-сувенир от тесто, който да изпечете, да оцветите и да закачите на стената.

Интериорно решение


Ако в момента правите ремонт, можете да включите отпечатък директно в интериора. Палавите ръчички могат да са цветен акцент върху боята на стената в детската стая, а босите краченца биха могли да украсят пътеката в двора. Ако пък децата са повече от едно, пътеката може да заприлича на холивудската Алея на славата.

Записки

Писма до бебчо

От бременността има толкова интересни неща, които можете да разкажете на своето дете. Да, много от тях ще запомните и ще му споделите някой ден. Но огромна част ще забравите още на другия месец. Така че, когато намирате малко свободно време, драсвайте по някой ред на малчугана си. Разкажете му как сте се чувствали, когато се е появил на бял свят, какви са били първите му интереси, какви забавни преживявания са му се случвали, какво е обичал, от какво се е страхувал.

Бебешки дневник

Ако писането на писма ви се вижда твърде времеотнемащо, можете да се спрете и на по-простия вариант. Купете бебешки дневник от книжарницата. В него освен местата за снимките са предвидени и полета за записване на различни спомени от бебешките месеци.

Бисери

Когато дойде времето на голямото бърборене, записвайте забавните думи и реплики. Струва ви се, че те са толкова цветисти, че би било невъзможно да забравите някои от тях? Със сигурност те ще се умножават с всеки ден и няма да усетите как спомените за една или друга смешка неусетно ще избледнеят.

Галерия

Домашно арт пространство

Скоро вашият мъник ще започне да твори. Отначало по-несръчно, постепенно – по-умело. Покажете му, че цените неговите опити. Превърнете някоя от стените или вратите вкъщи в мини галерия и закачвайте там неговите рисунки и апликации. Не забравяйте да отбележите в ъгъла или на гърба на всяка творба на каква възраст я е рисувал мъникът, както и… какво представлява. Защото, нека си признаем – нашите сладки артисти понякога са доста абстрактни в стила си, а друг път картината има своя предистория, която е добре да знаем.

Изкуство на склад

Колкото и голямо обаче да е пространството, което сте превърнали в изложбена площ, то със сигурност ще отеснее. Снабдете се с голяма папка и прибирайте там някои от старите творби, за да освобождават място за новите. Подредете ги по хронологичен ред и някой ден с умиление ще се връщате към тях.

Ръкоделие

И една последна идея за по-сръчните. Ако ви е трудно да се разделите с някоя или няколко любими бебешки дрешки, можете да ги превърнете в красива възглавничка или в одеялце тип „пачуърк”.

Истината е, че колкото и усилия да положим, машина на времето няма. Спомените са нещо топло и прекрасно, но най-важното е да се насладим пълноценно на всеки момент с малките съкровища днес.