Сигурно си спомняте комедията “Виж кой говори”, в която зрителите чуваха гласа на Брус Уилис в ролята на главния герой – новородено малко сладко бебче. Най-вероятно много майки мечтаят някой компютърен гений или ексцентричен учен да изобрети невероятен уред, който да превежда бебешките мисли или поне бебешкия език. Понякога малчуганите показват своето отношение към околния свят по много категоричен начин. “В първия и може би последен път, когато оставих съпруга си да нахрани 7-месечната ни дъщеря със зеленчуково пюре, тя просто му се изплюла в лицето”, разказва смешната случка 24-годишната Марта Янакиева от София. “Сигурно е решила, че не е била достатъчно ясна и затова е започнала да върти яростно глава и да плаче. Въпреки че тя просто е едно малко момиченце, едва ли е можела да покаже отношението си към обяда по-категорично.”


Понякога децата дават ясни сигнали на своите родители какво искат, друг път майките и татковците са абсолютно объркани. Разбира се, първата година е най-трудна, защото детето още не може да говори. Кои са най-често срещаните причини, поради които то остава неразбрано от своите родители.

Плача, но не съм гладно
Вероника Дамянова, майка на 9-месечен син, се е отчаяла от безкрайните си опити да нахрани детето си в определеното от нея време. Тя смята, че точният режим на хранене е много важен, но малкият Иван не е на това мнение и постоянно плаче. Много жени срещат този проблем. Когато дойде време за ядене, бебето плаче, плюе храната и върти глава. Майката се чуди как е възможно то да не е гладно. Често, ако се разплаче около часовете за хранене, родителите смятат, че причината е гладът. Сълзите обаче могат да са предизвикани и от нещо друго. Разкодирайте поведението на малкото човече. Ако мъничето е игриво и нищо в неговите действия не показва, че иска да яде, най-добре го оставете на спокойствие и не го насилвайте. Не му давайте прекалено много храна. Не бутайте шишето или лъжичката всеки път когато то пророни няколко сълзи.

Искам думата
Всеки психолог би ви посъветвал постоянно да говорите на детето си. Разказвайте му истории, пейте му песнички, споделяйте с него преживяванията си през деня. Най-вероятно то няма да изглежда много заинтригувано от целия разговор, но това не означава да не му давате думата от време на време. Нека разговорите с малкото човече не се заменят с монолози. Може да пробвате, докато сменяте пелените за еднократна употреба. Попитайте го нещо и изчакайте то да ви “отговори”, като ритне с краче или размаха ръчичка. Отвърнете: “Така ли мислиш?” Може би звучи глупаво, но е добре да стимулирате детето да общува с вас. Проучванията показват, че бебета под 3-месечна възраст използват невербалната комуникация, за да “говорят” на родителите си.

Бойкот на обувките
Колко сладки и малки са бебешките обувки! Те едва се побират в ръката ви, а и са толкова меки, най-вероятно са и удобни... Странно защо обаче децата никак не искат да ги носят. Причината може би се крие във факта, че бебетата не се нуждаят от обувки, особено през по-топлите месеци. Ортопедите препоръчват детето да ходи босо, за да се оформи добре сводът на крачетата му.

Обичам да спортувам
Понякога майките, улисани в ежедневните си задължения, оставят бебето в креватчето, в столчето за хранене или в количката, дават му играчка с надеждата то да се занимава само. Няма нищо лошо в това, ако обаче след половин час започнете истинска игра с малкото човече и то така, че то да активизира всичките си мускули все едно е било на фитнес. Бебетата обичат това.
Гимнастиката и ежедневната продължителна игра са много полезни. Спортувайте с дребосъчето още от първите месеци и то наистина ще е щастливо дете.

Попей ми
Николета Атанасова е пяла и на трите си дъщери. Сега най-често я слуша 10-месечната Ани. Децата й са почитатели както на “Хей, ръчички, хей ги две”, така и на песните на Лили Иванова. Да пеете на детето си, е повече от забавление. Музиката подпомага развитието на бебето. Много често малчуганите, които слушат гласовете на майките си, проговарят по-рано. Детето обича вашия глас, мелодията и факта, че му отделяте толкова много внимание и нежност. За него няма значение дали пеете фалшиво, или правилно. Най-сладкият глас е вашият глас.

Искам да си щастлива
Бебето иска нещо повече от това стомахчето му да е пълно и дупето му да е сухо. Това, което може да го направи напълно доволно, е вие да сте щастлива. Вашите емоции се предават и на бебето ви. Ако се чувствате тъжна, то ще го усети. Опитайте да си доставяте малки радости и да не се тревожите излишно – в името на усмивката на детето си.