Едва ли обсъждате въпросите за хемороидите, изхождането по голяма нужда и позите при секса с вашата акушерка или с вашия акушер-гинеколог. Ще ви улесним – прочетете отговорите на някои от деликатните въпроси, които бъдещите майки се срамуват да задават. Спестяваме си неудобството с помощта на опитната акушерка Цветана Янкова.

Позволен ли е сексът през всичките 9 месеца?
Напълно позволен е. Само в много редки случаи – например, ако плацентата е прикрепена много ниско, ще се наложи въздържане от секс. Не се паникьосвайте, ако прокървите след секса. При всеки такъв случай се консултирайте с лекаря, но без паника. Това се среща често, тъй като шийката на матката е особено добре кръвоснабдена през бременността и при по-силен допир може да кърви.

Не съм ходила по голяма нужда няколко дни. Какво да направя?
Констипацията (запекът) през бременността е обичайно явление, тъй като хормоните правят червата лениви. Ще помогнат движението и поемането на богати на фибри храни, плодове, зеленчуци и вода. Ако запекът е много продължителен, може да се наложи медикаментозно лечение.

Вярно ли е, че по време на раждането ще се изпусна по голяма нужда?
За съжаление това е повече от вероятно. Главата на бебето ви преминава плътно до червата, така че е неизбежно тяхното съдържимо да излезе навън. Но на този етап вече ще ви е все едно какво правите. Акушерката ви също няма да е изненадана. Всичко ще бъде внимателно почистено и може изобщо да не забележите.

Коя е най-добрата поза за секс през бременността?
Тази, която ви доставя най-голямо удоволствие, разбира се. Някои жени се чувстват по-добре, когато са отгоре, други предпочитат да са на “четири крака” или да са в позата на лъжици. Не се тревожете и ако лежите по гръб. Такава поза не се препоръчва на бременните за дълго време, защото матката притиска големите артерии и може да предизвика чувство на слабост, но ако е само за кратко, няма да има проблеми.

Ако партньорът ми си играе със зърната на гърдите ми, ще потече ли мляко от тях?
През бременността организмът ви започва да произвежда предкърма като подготовка за кърменето и гърдите ви може да отделят малко от нея спонтанно или при стимулиране. Не си представяйте, че от вас ще избликне фонтан – това ще са само няколко капки, които слабо ще овлажнят зърната.

Мисля, че съм много тясна “ниско долу”. Как, за Бога, ще успея да родя?
Много жени смятат, че са много тесни, за да може бебето да излезе на бял свят. Тазът обаче е удивително гъвкав, а хормоните на бременността разхлабват връзките, за да дадат възможност на бебето да излезе. В някои случаи главата му е твърде голяма или тазът на майката е твърде тесен за вагинално раждане, но тук не влиза субективното усещане за теснота “ниско долу”.

Какво да правя – получих хемороиди?
Хемороидите са разширени вени в ануса. Може да ги получите и около вулвата. И двата вида са често явление през бременността. Кръвоснабдяването на тези области е увеличено и вените не могат да изпомпват кръвта толкова ефективно като преди. Затова тя се задържа в тях и предизвиква набъбването им. Непрекъснато се срещаме с този проблем, така че спокойно може да се обърнете към лекаря или акушерката си за помощ. Най-доброто средство е да правите всичко срещу запека. Има и медикаменти, когато хемороидите са силно изразени. Винаги предупреждавайте в аптеката, че сте бременна, за да получите безвредно средство.

Може ли да използвам вибратор?
Ако това ви харесва, действайте! Хормоните на бременността често повишават либидото на жените, затова може да се нуждаете от отпускане. Шийката на матката ви е защитена от дебел слой слуз, така че бебето е в безопасност от креватната активност, дори и от тази, направлявана от батерии!

Ще се напишкам ли при раждането?
Добрата новина е, че това е малко вероятно. По принцип по време на раждането контролът върху пикочния мехур не се загубва. Раждащите често са дехидратирани, така че  е необичайно да се напикаете. Ако раждате с епидурална анестезия, ще ви сложат катетър за изпразване на мехура.

Мога ли да практикувам анален секс?
Ако от големия ви корем достъпът отпред е затруднен, опитайте задното проникване. Ако се чувствате добре, няма нищо лошо в този начин. Партньорът ви обаче трябва да внимава, тъй като мускулите са по-гладки през бременността и рискът от разкъсване е по-голям. В по-късните периоди, когато главата на бебето е ангажирана, този начин може да е по-неудобен от вагиналния поради по-малкото място.

Имам пиърсинг на едното зърно на гърдата. Ще пречи ли на кърменето?
По принцип и с пиърсинг на гръдните зърна може да се кърми без проблеми. Възможно обаче е при убождането да се нарани млечен канал, но за щастие тези случаи са редки. Така че кърмата тече съвсем нормално. Може обаче да изтича по-силно от мястото на убождането.
Важно е при кърмене пиърсингът да се изважда и след това веднага да се поставя на мястото му, ако искате да го запазите. В противен случай дупката може бързо да зарасне. В кърмата се съдържат вещества, които стимулират бързото зарастване на раните, така че само след няколко седмици няма да можете отново да си сложите украшението.