Когато вашата любима роди наследника ви, как ще посрещнете завръщането й у дома? Напоследък сякаш не са много мъжете, които при изписването се сещат да подарят нещо на майката на бебето. Някои отминават събитието, твърдейки, че раждането е източило семейните финанси, че са забравили или че вече са направили предостатъчно подаръци. Истината е, че не са много и жените, които ще си поискат подарък открито, но всяка родилка ще се зарадва на жеста. Не защото ще го приеме като компенсация за бременността и раждането, а защото ще се почувства специална.

Най-честата гледка край родилните клиники са стискащите огромни букети татковци. Понякога около тях вдига шум ромски оркестър, а щастливи роднини крепят торти. В този тържествен ден някои бащи обещават

апартамент и кола

на майката на детето им. Дафина, 36 год., разказва, че нейна позната е получила модерно немско возило от бащата, “за да не я мачкат в градския транспорт,” и допълва, че тя и съпругът й също са си подарили автомобил малко преди раждането на Петър, 3 месеца. Когато се стигнало до изписването обаче, нейният подарък си останал спокойното и комфортно раждане в частна клиника. “Не ми е нужно повече,” признава тя скромно, но пламъчето в очите й се разгаря, когато споменава

мечтаната екскурзия

Сиам, Дубровник или Малта са нейните предпочитани дестинации. От значение обаче е не материалното, защото красотата на непознатото място и възможността да я споделиш само с любимия човек са много по-ценни. Поли, 24 год., също мечтае след раждането да си спомни близостта с таткото, да избягат за малко от задълженията. “Не е важно къде, стига да сме заедно...”

Изобщо при бъдещите майки сякаш таткото е по-важен от подаръка. “Внимание, подкрепа и търпение,” се обединяват Ани, 31 год., и Яна, 33 год. Скромното наглед желание за безусловна подкрепа и любов се оказва, че не е толкова лесно изпълнимо.

Контрастът преди и след раждането

много често е куриозен. Носената на ръце бременна сякаш изведнъж вече не се нуждае от специално внимание и се превръща в майка, която не заслужава глезотийки, нарамила торби с покупки. Не че таткото не я обича, той сякаш не се замисля за това. Разликата е смущаваща и често наранява и без това свръхчувствителната майка.

Парфюмът и шопинг терапията

са алтернатива, но за Ани турът по магазините веднага след изписването по-скоро е кошмар, отколкото мечта. Няколко месеца по-късно подаръкът би бил чудесен и не би й напомнял по никакъв начин какво, колко и къде е натрупала по тялото си. Тя споделя още, че когато е раждала за първи път, при изписването щастливият татко й подарил принтер, който разпечатва снимки.

Модерната техника

обаче не е избор за всеки. Нападнатата от следродилна депресия майка може да изтълкува например скъпия мобилен телефон като опит за 24-часов контрол. Има дами, които ще се зарадват на видеокамера, с която да заснемат всеки миг на детето си и всяко негово невероятно постижение – първите стъпки, първата усмивка, първото неразбрано бърборене...

В подаръка за семейството няма нищо лошо. През 9-те месеца семейният бюджет олеква. Много по-хубаво обаче е подаръкът да е специално за току-що изписаната любима. Пламъчето отново се появява в очите на Дафина, когато разказва за процедурите в СПА центъра.

Чрез масажа, ароматерапията
и козметичните сеанси

жената може да презареди батериите си. “Те са полезни не само за тялото, но и за духа,” не пропуска да вметне майката на Петър.

Истината е, че сякаш няма подарък, който бъдещите майки да не искат. Оказва се, че и букетът би бил достатъчен, стига да е от любимите цветя и да е поднесен с любов и топлота.