Средно за бебето се изразходват 6000 пелени, докато се превърне в "сух" малчуган. Родителите особено се радват на това постижение. Само ако ги нямаше случаите, при които се питат защо толкова са бързали да захвърлят удобните пелени. Класически пример – разходка с детето из града, но то съобщава, че много му се пишка, а никъде наоколо няма тоалетна. Ами сега?

Какво да правите?
Имате късмет, ако наблизо има голям магазин или ресторант с тоалетна, но това може и да не се случи. Понякога може учтиво да попитате в някое заведение (например сладкарница) дали може да използвате тоалетната за персонала (по-големи са шансовете за успех, ако детето попита). Същото се отнася за кафенетата. Ами да използвате с малкия ви син дамската тоалетна? Това все пак е по-добрият вариант, отколкото да помагате на мъника да използва писоара в мъжката тоалетна.

Може и да кривнете в някоя странична уличка, където клекналите малки деца не са обичайна гледка. Сваляте панталона, слагате ръце под бедрата и държите детето в седнало положение близо до земята. Важно е, когато сваляте панталона му, никога да не го спускате по-надолу от коляното, за да не се намокри от струята урина. Подобен подход се използва и на детската площадка, където често между родителите има негласно споразумение за местата, подходящи за облекчаване на малките. Така при играта на криеница се избягват неприятните изненади.

Хигиенично обслужване
Само крайно небрежните родители поставят детето си направо върху тоалетната дъска в обществените тоалетни. Така те го излагат на евентуална заплаха от заразяване с гъбички и различни болестотворни бактерии. По-безопасно е да покривате дъската с тоалетна хартия или да държите детето по описания начин.

След процедурата измивайте добре със сапун ръцете си и ръцете на малчугана. За целта можете да използвате и мокри кърпички, които бързо неутрализират микробите.
Винаги носете и хартиени кърпички (ако липсва тоалетна хартия), полиетиленов плик за мокрите гащи, както и бельо за евентуално преобличане.

„9 месеца"