Традициите повеляват бременната да не се подстригва през 9-те месеца. Традициите повеляват бебето да се посреща с хляб и мед след изписването му от родилния дом. Традициите повеляват да се прави прощъпалник, когато малкото проходи…


Традициите са хубаво нещо, когато внасят радост и щастие в дома ви. Не може обаче да спазвате всички обичаи, налагани с годините. Много по-добре би било, ако създадете свои, специално свързани със семейството ви ритуали, които само вие ще знаете и ще изпълнявате с удоволствие.

”Когато заведох сина си за първи път в зоологическата градина, баща му го постави върху бронзовата статуя на мечката. Снимах го там, въпреки че той едва се беше научил да седи. Година по-късно пак отидохме и отново го снимах на същото място. Когато той навърши 3 години, организирах рождения му ден в зоопарка. Направих традиционната снимка с “мечката”. Гледайки албума сега, се усмихвам и съм сигурна, че ще продължа тази традиция”, споделя идеята си 27-годишната Даниела Вълева.

Да растем заедно
“Всяка пролет със съпруга ми и дъщеря ми засаждаме по едно дърво. Може би на някого би му се сторило странно, но на нас ни харесва. Традицията започна, когато Велислава беше едва на 2 месеца. Сега вече е на 2 ½ години и винаги когато имаме възможност, ходим в парка, за да видим как растат ”нашите” дръвчета. Когато Вели порасне, ще знае, че традицията е започнала, когато е била малко ревливо бебе, а тогава дърветата вече ще са големи – символ на нейната зрелост”, усмихва се Зорница Янева. Ако нямате възможност да посадите дърво, може да отглеждате цветя в различни цветове специално за вашето бебе. Една година сложете в саксията само сини теменужки, следващата – жълти…

Музика за твоите уши
”Исках синът ми да има собствена песен, но не ме бива в композирането. Затова избрах няколко любими детски песнички и след една безсънна нощ промених текстовете им, като включих името му в тях. Започнах да му ги пея още от раждането и те станаха част от нашия живот. Вече почти не помня старите думи. Синът ми обожава новата версия на “Зайченцето бяло” и мисли, че е написана само за него”, споделя своята традиция Йоана Димитрова. Ако имате видеокамера, може да записвате как детето ви развива певческите си умения през отделните месеци, докато расте. Така накрая на всяка година ще имате филмче, което ще гледате с удоволствие.

Скъпоценни сувенири
Започнете да правите колекция за детето си. Не е нужно да събирате скъпи предмети. Купете му малки камиончета, разноцветни салфетки или картички с футболисти. Зорница Цветанова наследила традицията от семейството на приятеля си. Тя подарява на сина си по една коледна играчка всяка година за празника. “В началото той не разбираше символиката, но сега вече добре осъзнава и чака с нетърпение какво ще му донеса на Бъдни вечер”, обяснява тя. Ако пък сте малко по-амбициозна, всяка година купувайте бутилка вино. Започнете от годината, в която се е родило бебето ви. Така след време може да му направите един невероятен сватбен подарък. Единственото, с което трябва да се съобразявате, е да избирате такова вино, което да запазва аромата и вкуса си, като отлежава.

Странните празници
За първата Коледа майката на Наталия й поръчала блузка с надпис “Весела Коледа, Нати!”. Всички роднини толкова харесали малката госпожица, че майка й продължила традицията и за всеки празник й купувала дрешка с нейното име. Вече не е трудно да придавате очарование на празниците по собствен начин. Не робувайте на традициите – дядо Коледа може да донесе подаръците в собственоръчно ушити от вас ръкавички, а не в чорапчета.

Снимка, моля!
Снимайте детето си на всеки рожден ден и не забравяйте и вие да застанете до него, докато то духа свещичките върху тортата. Това са спомени, които никога няма да избледнеят.

Отпечатъци на времето
Допреди година тази традиция щеше да е напълно неосъществима. Сега вече се изисква само малко желание от ваша страна и готово. На пазара се продават комплекти, с които можете да направите гипсови отпечатъци от крачетата или ръчичките на детето си през годините. Те са подобни на тези, които холивудските звезди оставят в Алеята на славата. Събирайте гипсовите отливки и един ден детето ви ще има наистина интересна колекция. Може да вземете и отпечатъци от ръчичките на мъничето като преди това ги намажете с безвредна боя.

Писмо от мама
“Всяка година на рождения ден на дъщеря ми й пиша писмо. Така, като порасне, ще знае колко сме се забавлявали през тези първи години от живота й”, разказва Яна Янева. Може да водите бебешки дневник на детето си, като описвате какво се е случило с него през месеците, докато расте. Описвайте вълнуващи случки, споделяйте собствените си мисли и притеснения.

Картички във времето
“Със съпруга ми събираме всички картички, които получаваме за големите празници, включително и тези, които идват по e-mail, и ги залепяме едни за други. Включваме и някои снимки на децата. Така се получава голямо пано, което слагаме на стената. Заменяме го следващата година, когато дойдат новите картички и когато направим други снимки. Имаме близнаци и те вече свикнаха да разглеждат тази странна “декорация” на стената”, обяснява своя ритуал Емилия Павлова.
Започнете собствена традиция още докато децата ви са съвсем малки. Каквото и да направите, влагайте в нея много любов и старание.

Павлина Симеонова
психолог