Ако живеете в чужбина и сте родили своето дете извън границите на родината, пишете ни. Списание "9 месеца" публикува разказите на всички българки, родили зад граница.

Казвам се Пенка Петрова и от години живея в гр. Драма (Гърция). Майка съм на две красиви и щастливи деца – Йоанна Хрисостому Барбутели и Василиос Хрисостомус Барбутелис.


Родих и отгледах моите две слънца в тази топла и красива страна. Още щом разбрах, че съм бременна, посетих личната си лекарка, за да потвърди и тя радостната новина. Направиха ми специална книжка предназначена за мен и за бебето, в която вписаха всички мои данни – кръвна група, ръст, тегло, кръвно налягане. По-късно при всеки преглед лекарите записваха резултатите от изследванията и измененията на тялото ми – колко килограма съм наддала за месеца, как се е променила обиколката на корема ми и пр. Има специален раздел и за бебето. При всяко посещение – веднъж месечно, задължително бебето се гледа на ехографски апарат. В книжката се описва как се развива плодът, отговаря ли на гестационните седмици – дали избързва, или изостава спрямо термина.
Практика е след третия месец до края на бременността бъдещата майка да взема витамини, желязо и магнезий, предписани от лекаря. Бях в 20-ата гестационна седмица (г.с.), когато се наложи да направя кръвно изследване, за да се определи рискът за бебето от синдрома на Даун. Тестът е задължителен за всяка бъдеща майка. Благодаря на Бог, че всичко беше в границите на нормата и не се наложи да се подложа на допълнителни тестове. Две седмици по-късно отново отидох на преглед, но този път той беше по-специален. В Гърция задължително бебето се преглежда на цветен ехограф.

Така могат да се видят много ясно всички части на тялото му, да се огледат добре и да се измерят органите му и да се прецени дали то се развива нормално. Беше вълнуващо да видя моето малко съкровище на монитора. За мое голямо щастие всичко вървеше прекрасно. Ако при прегледа се установи, че нещо с плода не е наред, лекарите обикновено препоръчват да се направи изследване на околоплодната течност. В случай че и там има изменения, се препоръчва аборт. Бременността ми се развиваше добре. Почти не се наложи да вземам някакви лекарства освен витамини. Тук всички медикаменти за бременната са безплатни Като всяка жена и аз бях много притеснена, когато Големият ден настъпи. В Гърция е разрешено бащите да присъстват в родилната зала, за да помагат на раждащата, да й държат ръката и да й дават кураж. След като всичко приключи, бебето и майката се преместват заедно в стая, в която остават до изписването. Разрешено е да дойде и друг близък човек – може да е не само щастливият татко, но и майката, сестрата, дори зълвата на родилката.
След като ни изписаха от болницата, всеки месец водех бебето на консултации. В книжката му подробно се записваше как се развива – ръст, тегло, отбелязваха се датите на ваксините. Лекарите ме съветваха как да го гледам по-добре и отговаряха на всичките ми въпроси. Без проблем можех да извикам педиатър по всяко време на денонощието.
Сега се радвам на две прекрасни деца и се опитвам да им дам цялата си обич. Убедена съм, че най-доброто за едно мъниче е да расте жизнено, енергично и щастливо без никакво значение дали живее в България, или в друга страна. Дано всички майки се радват на късмета да имат такива прекрасни деца.
Бог да ви благослови!