В 12 поредни броя ще проследим развитието на детето от първия месец до първата годинка. Ще прочетете преживяванията на 12 майки – ученички от С “9 месеца” на училище, а експертното мнение ще ви ориентира за нервно-психичното развитие на детето в съответния месец. Предлагаме ви разказа на Гергана Стоилова, 27 год., студентка, майка на бебе София.

Вторият месец на бебе София

Малкото ми момиче вече не спи толкова, колкото преди. Дневният му режим се промени и то вече не е спящата красавица, а будно, усмихнато бебче. Сега явно вече започва да осъзнава, че светът наоколо е много интересен


Обикновено дремва 15 минути и после пак ококорва големите си очи. Страхува се да не изпусне нещо. Обича да я повдигам и да оглежда стаята. Много са й интересни предметите наоколо, лампите. Най-много се вълнува от тавана. Радвам се, че момиченцето ми вече е толкова любознателно, а и баща й се забавлява с новостите, с които тя ни изненадва. Докато Софи беше съвсем малка, избягвах да й правя масаж и интензивна гимнастика. Само нежно я галех с ръце, защото знам, че до 40-ия ден трябва да се внимава. Сега вече наблягам на масажа и на леките упражнения.
Всеки ден слагам Софи по корем, за да тренира мускулите си. Правя това упражнение, преди да се е нахранила, защото в противен случай винаги връща по малко храна. Знам, че бебетата обичат тази поза, а и е полезна за тях.

Кърмя Софи и за моя радост имам достатъчно мляко и не се налага да я дохранвам. Обикновено тя хапва 5–6 пъти дневно. Ходя на лекции, тъй като уча задочно и имам занятия, затова се налага Радослав да я храни с шише. Всеки ден се изцеждам, а той се грижи за останалото.
Определено сме късметлии, защото малката ни красавица спи непробудно цяла нощ
Такава си е още от раждането. Заспива към полунощ и обикновено се събужда към 6 ч. сутринта за първото хранене. Много рядко ни е будила нощем. Най-често Софи хапва през 3–4 часа и не спазва точен режим на хранене. Последния месец обаче, докато съм на занятия, баща й признава, че й дава да яде и по-честичко – винаги когато заплаче, защото биберонът с млякото я успокоявал. На следващата консултация ще разберем как неговият метод на “кърмене” се е отразил на теглото й. Отскоро момиченцето ни започна да се усмихва
Забелязвам, че сутрин е по-спокойно, може би вечер е натрупало много емоции от деня. Вече започна да издава и сладки звуци след къпане. Това е нейният първи ритуал. Къпем я заедно с Радослав. Той полива, аз я мия.
Софи не е капризно бебе и рядко иска да я нося на ръце. Когато нещо я боли или има колики, задължително я гушвам. Опитвам се да не я разглезвам много. Чела съм, че първия месец детето създава доверието към мама и винаги когато има нужда от нея, тя трябва да откликва на неговия повик. Ще проявявам твърдост едва след като навърши 1 годинка.
Забелязах, че Софи много обича музикалната играчка над креватчето й. Чака да й я пусна да свири и гледа с интерес как се въртят луната и звездите. Ако пък случайно се събуди по-рано сутринта, ги наблюдава и кротува. Когато музиката свърши, маха с ръка, за да я пусна пак. Забавно е.
Благодарна съм на Радослав, че толкова много ми помага. Постоянно се грижи за дъщеря ни. Успокоява я, когато плаче, танцува с нея. Винаги й обръща внимание, когато съм заета. Изненадана съм, че малката ми красавица вече държи главата си изправена, въпреки възрастта. Започна да го прави още преди да навърши два месеца.
Непрекъснато чета приказки и пея детски песнички на Софи, а тя много обича да чува гласа ми. Книжките са разнообразни, не са за нейната възраст, но това няма значение. Софи все още не разбира прочетеното, но й е приятно, че някой й обръща толкава внимание.