Мария Илиева – Изпълнител на 2006-а според годишните музикални награди на БГ. Вместо в музикално училище Мария кандидатства в математическа гимназия. Несбъднатата й мечта е да стане хирург. В крайна сметка се връща при музиката. И не съжалява.


Като всяко дете, израснало в семейство на класически музиканти, Мария Илиева е закърмена с големите нотни класици ...е, все пак и с майчина кърма! Едва петгодишна започнала уроци по пиано и солфеж под вещото ръководство на своята баба, а на шест – вече пеела в хор (но не носела очила и не била възпълничка, така че приликата с телевизионния герой свършва дотук). Когато се научила сама да пуска грамофона, слушала Бийтълс. Мама й сплитала плитки като на Пришъс Уилсън и момиченцето обожавало да пее с нея “One Way Ticket” в радиодует.

Преди неизбежната заигравка с момче побойник от съседната група в детската градина първото й истинско влюбване е в музиката. Майка й е Ваня Монева – диригент на хор “Космически гласове”, а баща й Красимир Илиев е концерт-майстор на Софийския духов оркестър – от такова тесто е замесена. Гордее се със своите родители и казва, че е благословена, че има частица от техния талант.
Когато Мария била съвсем мъничка, се страхувала да проходи: дълго време крачела, придържайки се към мебелите вкъщи, и нямала смелост да тръгне самостоятелно и без опора. “Тогава на мама й хрумнало, че ако в ръчичките ми даде топка, за която “да се хвана”, аз ще усетя нужната стабилност и... така съм направила първите си истински крачки. Мама е най-добрият ми приятел, а родителите ми ме насърчават във всяка хрумка, колкото и спонтанна да е тя.”

Мария си спомня с обожание първата си класна г-жа Радка Йорданова... Изпълнена е с благодарност към нея до-ден днешен за това, че я е научила на прилежност. И Мария не я посрамила. Наред с училището ходела на десетки кръжоци – по икебана, керамика, куклен театър, рисуване, а да не забравим и спорта – кунг-фу, лека атлетика и баскетбол.
Все пак имало и ваканции – тогава царяло истинско безгрижие и Мария гостувала на баба си Тина, която имала прекрасна къща в село Раданово. Освен на криеница и народна топка до късна доба с децата играела на по-малко известната игра “Ръбче”. Нямало плейстейшъни, компютърни игри и дори Хари Потър! “Ние, малките момиченца, имахме много кукли и всяка се стремеше да придобие повече и повече от другите... Пазя си някои и сега! Къде ли са...? Със сигурност книжките от моето детство са вкъщи, понякога си ги прелиствам носталгично – все пак компютрите не могат да ги изместят съвсем, нали?
Аз бях щастливо дете Получавах интересни и желани подаръци. Помня, че за една Нова година ми подариха червени ботушки – досущ като на Дядо Мраз. Аз толкова се развълнувах, че нищо не беше в състояние да ме накара да ги събуя преди сън!”
Само в една област Мария Илиева не проявила отличнически качества като малко момиченце – готвенето. Колчем решавала да замести мама зад печката в кухнята, осенена от готварски порив (или кулинарна муза, ако ще се изразяваме класически), все ставала беля (добре – възниквал инцидент)... “Десетки загорели тенджери, тигани, да не говорим за изкривените ножове и лъжици. Това оставаше, след като се изявявах в кухнята.” Ядене на халос обаче не е хвърляно, защото винаги имало кой да излапа несполучливата манджа на малката Мария – куче, котка, хамстер, даже рибка... Ако тръгне да ги брои, на Мария ще й трябва цял тефтер да ги опише. “В момента домашните ни любимци са Валтер II Балтазар – персийски котарак, и Лола Бланка – минизайче. Обичам и цветята – целият ми дом е зелен и пълен с живот!”

Мария избързала
Родена съм на 1 декември във Велико Търново. Бързала съм да се запозная със света, защото терминът на мама бил малко по-късно – на 13-и (любимото ми число). Била съм голям футболист в корема й и до последно лекарите прогнозирали, че ще съм момче. Ако се бяха сбъднали прогнозите, сега щеше да си говориш със Симеон Илиев...

Мария пред “9 месеца”
Помниш ли граматиката на бебешкия език?
Разбира се! “Мамо, мони, дади дида!” Означава: “Мамо, моля, дай вода!”
Първото зъбче дойде...?
... с болка, когато бях на осем месеца.
Злояда ли беше?
Само ако в детската градина ни даваха зелен фасул и кисел за десерт.
Женска суета...?
Когато са ми купували дрешки, първият въпрос, който ме е вълнувал, е бил дали имат джобче, пълно с бонбони!

Мария днес

  • Изпълнител на 2006-а – Годишни музикални награди на БГ радио.
  • “Минало” е най-новият сингъл на Мария Илиева.
  • Водеща на ТВ-шоуто “Стар Академи”.
  • Песента й “Off the record” е с участието на хипхопъра Кнас, по музика на Графа и текст на Руши. Втори албум – “Идвам към теб”. Една от песните е по текст на Лео от Big Brother-2
  • ... А в началото бяха “Лунен сън”, “Стереостая” и “Нищо”.