Представяте ли си мъжът ви да легне, ахкайки и охкайки в родилното отделение, защото... е дошло време да ражда?! Възможно ли е мъжете да забременяват и да даряват живот? Звучи като научна фантастика, повод за нестандартни филмови сценарии, но и неосъществена мечта за мнозина.


Проучване на Института по демография в Париж показва, че 38% от мъжете искат да забременеят и да родят, ако това е възможно. Всеки 4-и от 10 представители на силния пол копнее да усети първото ритниче на бебето в корема си, да изживее родилните болки и емоцията от кърменето. Резултатите от проучването сочат, че около 40% от жените са склонни да предоставят отговорността за бременеенето и раждането на силната си половинка. А 8% от мъжете и 10% от потомките на Ева са много ентусиазирани от идеята и чакат с нетърпение да стане възможно реализирането й.

Голяма част от съвременните родители обаче смятат, че това е противоестествено и напълно недопустимо.
По-младите мъже и жени (до 35 год. ) по-лесно биха се впуснали в приключението “бременен бъдещ татко”. По-зрелите семейства са по-консервативни и идеята никак не им се нрави.

Според учените има хипотетична възможност след 100–150 години мъжете наистина да могат да забременяват. В човешката история са известни много митове и легенди, които показват стремежа на силния пол да се изявява като родител в буквалния смисъл на думата. Някои дори сочат Библията, в която се разказва как Ева “се е родила” от Адам.
Виден френски психолог емоционално описва отношението си към темата “Бременен мъж”: “Една неделя се събудих и изпитах огромна тъга. Осъзнах, че имам две деца, а не съм родил нито едно от тях. Разбрах, че никога няма да изживея радостта от това да съм бременен, няма да усетя първото движение на плода, бурните ритници по-късно... Каква огромна несправедливост спрямо мъжа! Почувствах се напълно изолиран от тайнството и отчаян, защото осъзнах, че до края на живота си няма да мога да се насладя на това уникално усещане.”
Понякога жените са толкова отдадени на бременността си, че техните партньори ревнуват. Бъдещите татковци не могат да изпитат същото, да разберат какво означава наистина да си родител. Дори и да не го осъзнават много мъже завиждат на партньорката си за това тайнство. Почти няма майка, която не иска отново да изпита блаженото усещане за бременност и неимоверната радост, че дава живот.
За съжаление обаче мъжете няма да могат да забременяват нито сега, нито в бъдеще. Ето защо единственият изход от тази ситуация е техните партньорки да се опитат максимално да ги приобщят към процеса бременеене и да ги направят съпричастни с всичко, свързано с бебето.

Експертно мнение
Мъжкият организъм не е подготвен да забременява и да дава живот на бебе. Три са основните предпоставки за бременността – подходящ хормонален баланс, наличие на утроба и възможност за образуване на плацента.
В тялото на потомците на Адам няма достатъчно голяма кухина, в която утробата може да се имплантира. От друга страна, мъжкият хормон тестостерон е изключително опасен за плода. Ако дори хипотетично се допусне, че бащата може да износи плода, най-вероятно бебето ще се роди космато и с дълга брада. Мъж, решил да играе ролята на биологична майка, ще трябва да се подложи и на серия хормонални инжекции, които ще потиснат тестостерона и най-вероятно ще доведат до оформянето на гърди и образуването на кърма.