Един нов свят – обръщане по корем
Изминаха повече от две седмици от първото обръщане от гръб по корем, преди Рая да поднови „тренировките“. Съвсем скоро техниката беше отработена и тя откри един съвсем нов свят. Тогава се замислих, че в чистото й съзнание картините от първите месеци са главно нежни усмихнати лица, бели тавани и синьо небе, цветни играчки. Сега всичко е съвсем различно и със сигурност – много по-интересно. Още след първото хранене за деня Рая се обръща по корем и иска да стои така с часове.
Включеният телевизор се оказва страшна притегателна сила не само за скучаещи възрастни, но и за любопитни бебета. Цветните   картини от екрана отварят още по-широко зениците на дъщеря ми. Опитвам се да ограничавам до минимум телевизионната й страст, но Рая често придвижва малкото си телце срещу празния екран и гледа очаквателно.Време е за запознанство с кучето Ари
Арвен е 40-килограмова питбулка на 6 години, която с таткото на Рая отглеждаме още от неколкодневно кученце. Тя винаги е била наш мил и любвеобилен спътник. Остави ми незабравим спомен от вечерта, в която започна раждането на Рая. Сигурна съм, че кучето ни първо разбра, че нещо се случва, и часове преди да ми изтекат водите и да усетя съвсем слаби контракции, то ме „прегръщаше“ отривисто и слагаше глава и ухо на корема ми. С много тъга решихме да поверим Ари на свекъра и свекърва ми. Знаехме, че ангажиментите покрай Рая няма да ни позволяват да се грижим пълноценно и за нея, но твърдо бяхме решили един ден кучето и бебето ни да се сближат. През този месец започнахме чести срещи, при които на лицето на малката ни дъщеря грейваше усмивка. Понякога тя се смееше и радваше с глас, а Арвен бе несвойствено внимателна, като се има предвид буйният й характер. Все още чакаме момента, в който и двете ни момичета ще заживеят под един покрив.    

Чистота без аромат
Алергологът д-р Тихомир Мустаков успя да ме спечели за борбата срещу бебешките алергии с една своя лекция в С „9 месеца“ на училище. От него разбрах, че често родителски грешки провокират имунен отговор у новородените, който веднага или в по-късна възраст се превръща в алергия. Взех твърдо решение през първите месеци на Рая да не използвам омекотители при прането на дрешките й. За да изпълняват функцията си, голяма част от тези препарати проникват в тъканите и могат да дразнят нежната, предразположена към алергии, кожа на бебето. Въпреки неудобството за двете ни (по-трудно гладене за мен и недотам меки бодита за Рая) съм спокойна, че съм осигурила на дъщеря ми още една защита от дразнители.

Отказах се и от любимите си почистващи препарати за под и бърсане на прах заради изпарението на хлор, амоняк и силни аромати. Замених ги с едно много по-просто, достъпно, евтино, но и ефикасно средство – спирта. Една-две капачки в кофа вода са достатъчни за почистване и дезинфекция на дома ни, без вредни изпарения.

Бебе Рая си има стая
Отложихме подготовката на детската стая за след раждането и сега дойде моментът да помислим за освежаването и обзавеждането й. Много родители посрещат бебето с напълно готова стая, но преди раждането ние отделихме време да купим само най-необходимите неща. Сега сме по-уверени и спокойни като родители и сме готови за тази амбициозна задача, единствено ограничавана от финансовите ни възможности. Отскоро Рая вече има светла стая в лилави, жълти и бежови тонове, реализирана с бюджет под 1000 лв. Въпреки уюта на новото помещение, с татко Цветан все още не сме готови да преместим малкото креватче със спящото бебе. Рая заспива бързо и дълбоко веднага след вечерното кърмене и по всичко личи, че нашето бодърстване не й пречи. Аз пък се чувствам много добре, когато тя е близо до мен.

Нов здравословен проблем
През този месец едното око на Рая започна да сълзи и да отделя секрет. Според лекарката на дъщеря ми проблемът може да е запушено слъзно каналче – често срещано при новородените. Хубавото е, че има голяма вероятност запушването или стесняването да изчезне без лечение. По съвет на лекарката започнах по няколко пъти на ден да поставям в окото на Рая няколко капки кърма и скоро резултатът беше налице. Кърмата доказа антисептичния си ефект.

Разходки с лятно обаяние и бебешки претенции
През този месец разходките ни с Рая станаха още по-приятни въпреки августовските жеги. Заедно с бебе Андреа и майка й Антония правим ежедневни преходи до близки и по-далечни паркове, където търсим чист въздух и прохлада. Малките ни момиченца вече не са тихите спящи бебета. Те все по-често надигат любопитни главички и протягат ръчички към играчките или към мама. Когато извадя Рая от количката, тя с голям интерес се оглежда наоколо. Проблем обаче се оказа връщането й обратно. Разбирам колко приятно е да изследваш пълния с цветове, форми и движение заобикалящ свят, затова ми бе трудно да слушам безутешния плач на дъщеря си, когато й отнемах гледката.

Първа раздяла с Рая
Със свито сърце очаквам първата неколкодневна раздяла с Рая. Още преди раждането й с таткото и наши приятели си купихме билети за концерт на U2 в Истанбул и се включихме в организирана екскурзия, която щеше да продължи няколко дни. Всичко това с изричната ни уговорка на притеснени родители, че ако не се чувстваме готови да оставим бебето и да го поверим на грижите на родителите ни, ще се откажем от пътуването. Дни преди датата на тръгване разполагахме с 4 баби и дядовци (всички ентусиазирани да помагат), 2.5 литра кърма, съхранявана във фризера, и едно спокойно и усмихнато бебе. Рая все още е изцяло на кърма и за да не усети така осезаемо липсата на гърдата, в продължение на месец през ден размразявах по едно контейнерче с кърма, която й давах с шише. Имах и друга цел – исках да „подновя“ запасите с кърма, тъй като тази, с която разполагах, беше във фризера още от първия месец на Рая. Така при всяко хранене с шише замразявах прясно изцедената кърма. Дните минаваха, а ние все повече се колебаехме дали да заминем. Цветан предложи той да остане с бебето и да се грижи за него. Имах му пълно доверие, че ще се справи, защото често ми беше помагал при къпането, обличането и храненето на Рая. Казах „Да!“ Още от раждането на дъщеря ни като родител съм убедена, че истинската обич се формира не от пощипването на бебешките бузки и позирането за семейния албум. Всеотдайната грижа и близостта до детето – дори когато плаче, нещо го измъчва и му се спи, когато се смее и сънува, ни правят влюбени родители.
Пътуването ми беше изпълнено с много емоции и часове, прекарани в изцеждане на кърма, за да поддържам лактацията, и... много, много мисли за семейството ми. Рая сякаш не е усещала особено липсата ми и е била спокойна. Дните отлетяха като миг и дъщеря ми отново беше в прегръдката ми. Страховете ми, че след храненето от шише дъщеря ми отново ще трябва да свиква с гърдата, не се оправдаха.

Четвъртият месец в резюме:
Рая започна да смуче палеца си, когато й се доспи. Често ни разсмива с гърлени звуци и с балончетата, които прави с уста.
Играчките стават все по-интересни за нея, а вниманието й – все по-съсредоточено.
Рая наддаде 600 грама и порасна 1.5 сантиметра.
Осъществихме първото си по-далечно пътуване и посетихме язовир  почти на 200 километра от София.

Равносметката
През изминалите месеци преборихме много родителски тревоги и съмнения и ги заменихме с прекрасната надежда, че всеки следващ месец от живота ни ще е по-хубав от предишния, защото имаме Рая.