Има едно малко устройство, което през последните години раждащите в западноевропейски клиники все по-често използват. Апаратът TENS (електрически стимулатор на нервите, който действа през кожата) е патентован през 1970 г. Той представлява малко електрическо приспособление, не много по-голямо от iPod. Свързано е посредством проводници към електроди, закрепени на лепящи се меки подложки, поставени върху кожата на долната част на гърба. С натискане на бутон се предават слаби електрически импулси с ниска интензивност, които стимулират нервните влакна под кожата. Целта е тези импулси да изпращат сигнали до мозъка, като блокират пътя на други нервни сигнали, които пренасят съобщения за болка. Усещането се описва като леко приятно убождане, придружено от топлина, което облекчава болката при първите контракции. Още щом се появят признаци за контракция, раждащата натиска копчето, за да последва бърз ефект. 

Загадъчното действие
Все още не е достатъчно изяснено как в действителност апаратчето постига болкоуспокояващ ефект. За това липсват и научни аргументи. Според една теория то действа, като блокира някои от нервите, които пренасят болката от матката. Образно казано, приспособлението е бариера, която пречи на превозните средства от странични пътища да се включат на магистрала със силно натоварен трафик.


Проучване, проведено във Великобритания, изследва ефектите на TENS при родилки и установява, че тези от тях, които използват това приспособление, изпитват по-слаби болки от останалите. Други проучвания, сред които и едно в САЩ, не откриват научни доказателства за облекчаване на хроничните болки в гърба. Тези противоречиви резултати объркват бременните жени при решението им дали да прибягнат към помощта на апаратчето при раждане.

Облекчение или заблуда?
Според данни от статистиката на Комисията по здравеопазване около 21% от жените използват TENS през бременността и при раждането. Много от тях съобщават за облекчение на болките чрез апарата, докато други не установяват никакъв ефект.

Какво не може
Едно изследване, проведено в САЩ, установява, че апаратът не помага при хронични болки в гърба. Това обаче не означава, че ефикасността му при раждане ще е същата. Специалисти твърдят, че стимулирането на кожата на гърба както чрез масажи, така и чрез приложението на TENS намалява болката в ранните фази на раждането при много жени.
Разбира се, видът на болката има важна роля за ефекта на TENS. Той зависи и от индивидуалните особености на конкретната жена и от нейния праг на болка.
Дамите трябва да са наясно за ограниченията при използването на TENS. В случая не става въпрос за обезболяващо средство, каквото е епидуралната анестезия. Апаратчето просто “разсейва” мозъка от усещането на част от болките. Според акушер-гинеколозите то е особено ефикасно през първите стадии на родилния процес, но не трябва да се очаква, че може да помогне след засилването на контракциите, тъй като не е достатъчно мощно.

Да опитате ли?
Ако имате възможност да се снабдите с това магично апаратче, добре е да знаете допълнително и някои подробности. То може да ви помогне, ако искате да избегнете медикаментозно обезболяване на раждането. Не се препоръчва обаче, ако страдате от сърдечно заболяване или епилепсия, тъй като електрическите импулси могат да предизвикат усложнения. Не би трябвало да го ползвате през 9-те месеца, без предварително да сте се консултирали с лекар.
Предимствата му са ясни: апаратът не е вреден за раждащата или за бебето й, няма известни нежелани действия, дава възможност силата на успокояващия ефект да се контролира чрез натискане на копчето за усилване или за отслабване на импулсите.
Ако решите да използвате TENS, направете го по-рано, за да имате време да се адаптирате към уреда, докато действието му стане ефикасно.
Препоръчително е да сте наясно и какъв вид обезболяване ще искате при раждането. Никой не може напълно да предвиди как ще се чувствате, тъй като всяка жена е различна. Може да не желаете обезболяване, може да предпочетете партньорът да масажира гърба ви или да вземете топла вана, може изобщо да не искате апаратът да е близо до вас.
Най-важното е да сте запозната с всички възможности, за да може да вземете информирано решение, когато му дойде времето.

Из чуждестранния печат 
Симона Симеонова