Благодарение на безплатните лекции за бъдещи и настоящи родители, които списание "9 месеца" организира, знаем, че в България бъдещите татковци са изключително съпричастни с бременността на своята половинка. Да, точно така - ежеседмично усмихнати семейства заедно трупат информация от специалисти, посещавайки локално или онлайн училището за родители на медията.

Бъдещите татковци са по-любопитни дори от майките, не се притесняват да задават своите въпроси до специалистите или да пишат до редкацията на списанието с предложения за нови теми, които да бъдат реализирани. Активни, добросъвестни, симпатични и отдадени на предстоящото чудо - такива са повечето татковци, които познаваме. Тази статия обаче е за онези, колебаещите се, изпитващи съмнения относно ролята им на бащи. Не се страхувайте, мили момчета, имате вътрешен инстинкт - той ще ви води, а ние ще съдействаме с няколко полезни съвета, свързани с подготовката и посрещането на рожбата ви, както и малко след това.

Четете внимателно, изключете телевизора и намалете звука на телефона, защото:

1. Бременната жена има нужда от вашето внимание. Тя копнее да споделя, да бъда разбрана, провокирана да се усмихва и да загърби тревогите. Вие сте нейният стълб на сигурността - помнете го и никога не влизайте в ролята на по-слабата страна. Ако още не сте се научили да отсявате приоритетите, сега е моментът за тренировка. Започна любимият ви филм, но съпругата ви предпочита да прекарате време в разговори или разходка навън - е, не искаме да се повтаряме, но намалете звука на телефона, изключете телевизора и... останалото е ясно.

2. В първите дни от живота си на белия свят бебето няма нужда да бъде облъчвано от телефони и телевизия. Нека в дома ви да е хармонично, спокойно и тихо. Позволете на мъника да се адаптира към новата среда и да почувства съвсем ясно любовта на родителите си. Не, не е работа само на мама да го гушка - това е ангажимент (приятен) и на тати. Нека малчо да знае, че има две опори, две силни основи, които винаги ще го подкрепят и утешават. Това усещане започва да се създава още от утробата, а след раждането би следвало да се затвърди - SOS вашата мисия.

3. Няма да имате време за бира и футбол с другарите си, но това всъщност е чудесно! Преди да се натъжите, ще ви обещаем, че в мига, в който зърнете своята плът и кръв, няма да можете, няма и да искате, да се отделите от нея. Прекаравайте свободното си време с бебето и майка му, това изгражда стабилна връзка в семейството и след време ще знаете, че сте натрупали безброй незабравими моменти.

4. Посещавайте лекции за бъдещи родители или гледайте онлайн такива на живо във фейсбук - разбира се, доверете се на списание "9 месеца" за тази цел. Водете си записки, питайте - по този начин ще придобиете самочувствие и активно ще участвате в грижите за бебето. Много баби, хилаво бебе - та, май е най-добре вие и съпругата ви да сте главни действащи лица, нали?

5. Откажете се от вредните навици. Децата попиват като гъби, те имитират родителите си и искат да приличат на тях. Цигарите, хазартът, вредните храни и алкохолът са излишни... Особено, ако има бебе в дома ви, не е препоръчително да пушите вътре. Разбира се, важно е да се консултирате със специалист, който да ви обясни какви са рисковете, а от друга страна да ви помогне да се разделите със зависимостта си.

6. Изграждайте обстановка на любов. Бъдете добрият, но справедлив тати. Измислете оригинална система за възпитание, четете подходяща литература, поставете си конкретни цели за детето. Не се оставяйте по течението, не допускайте глупави грешки, смятайки, че децата се възпитават някак си в движение и само по усет. Може би преди се е процедирало така, но в днешно време нещата са се променили. Не сравнявайте своето дете със себе си.

7. Баба и дядо могат да помагат. Показвайте уважение към съпругата си, извеждайте я на романтична вечеря, а бебето може да оставите за няколко часа на баба и дядо, ако имате такива, разбира се, и ако те нямат нищо против. Знаем, че след тежък работен ден не ви се излиза, но вашата половинка няма особено разнообразно ежедневие, помислете за нея - изненадайте я, поддържайте огъня на връзката ви жив. 

8. Няма наръчник и златно правило да бъдете "супертати". Има изпитани методи, които помагат, добри съвети, които работят, но не могат да свършат нищо, ако вие не пожелаете това с цялото си сърце. Правете компромиси, забравете за егото си - ще се окаже, че сте по-щастлив, отколкото няколко сте предеполагали. Раздавайте обич и внимание на близките ви с пълни шепи, сами ще се уверите - бебето ще се превърне в радостно, удовлетворено, изпълнено с мечти дете...