Около 30% от българите ползват Интернет. Това са главно високообразовани млади хора. За тях глобалната мрежа е преди всичко основен източник на информация и забавление. През последните години Интернет форумите, блоговете, личните страници се разрастват толкова много, че вече е учудващо, ако нямате имейл или никога не сте ползвали скайп. Докъде може да стигне Интернет обществото и доколко ще навлиза в личното пространство? Възможно ли е да се намеси в нещо толкова интимно като раждането например? Всъщност от години медицината разчита на Интернет. Съвременните технологии се разрастват толкова много, че скоро бъдещият татко в Австралия ще може да види как се ражда бебето му в София.


От няколко седмици във ІІ САГБАЛ „Шейново” в София работи уникален телемедицински център по акушерство и гинекология. Системата позволява, докато лекарите работят в операционната – асистират при раждане или извършват сложна гинекологична операция, да се свързват с всяка точка на света, където има Интернет. Дори да става въпрос за някой незнаен остров. „Идеята е да осъществяваме аудио- и видеовръзка с всяка клиника, с която нашата болница има подписан договор. Така ще обменяме опит, ще се консултираме с изтъкнати специалисти, ще наблюдаваме и ще се обучаваме. Лекарите от болниците партньори също ще се допитват до нашите консултанти за различни случаи и чрез телемедицинския център ще лекуват пациентите”, обяснява д-р Анатолий Ненов от Клиниката по ендоскопска хирургия в отделението по гинекология. Операционните ще се наблюдават постоянно.

Съвсем скоро ІІ САГБАЛ „Шейново” ще подпише договор с Медицинския университет в Плевен. Вече има и уговорка да се правят онлайн консултации с болници в Берлин и с университетските клиники в Хайделберг и Фрайбург (Германия). Така висококвалифицирани немски специалисти ще могат, без да прелитат хиляди километри, да консултират и да присъстват виртуално при ражданията на българките в „Шейново”, да дават съвети и да помагат при по-заплетените случаи.
За да се демонстрират възможностите на системата, при пускането й беше осъществен телемост между София и Плевен. Там проф. Григор Горчев, ректор на Плевенския медицински университет, извърши гинекологична операция с американския робот „Да Винчи”. Роботът е от 1 година у нас и благодарение на него са извършени редица успешни интервенции. Апаратът е с четири „ръце” и система за триизмерен образ на човешките органи. Предимствата на иновационната технология за пациента са, че операцията преминава леко и по-бързо от традиционната, включително и от безкръвната (лапароскопска) хирургия. Роботът е този, който извършва разрезите и оперира, а  лекарят ръководи операцията зад пулт. България е единствената страна в Източна Европа, в която има такъв робот. Само в Чехия, Франция, Италия, Германия и САЩ лекарите могат да се похвалят с такава модерна технология. Благодарение на телемедицинския център лекарите от „Шейново” ще могат постоянно да наблюдават операциите на робота в Плевен и да черпят опит.

Една от екстравагантните възможности на новата Интернет технология е след време бъдещите татковци да наблюдават раждането на детето си от уюта на собствения си дом. Така може спокойно да си затваряте очите, когато дойде най-страшното, и никой няма да ви обвини, че сте бъзльо или че сте припаднали в сюблимния момент. Още повече ще знаете точно кога се е родил синът или дъщеря ви. „Това е интересна и напълно реална възможност, но все пак трябва да уредим някои етични и правни въпроси. Ако всичко е наред и раждащата сама желае бъдещият татко да наблюдава раждането от компютъра у дома или дори от чужбина, без да пречи на екипа в родилната зала, не би имало никакъв проблем”, обяснява д-р Иван Костов, директор на „Шейново”.
Засега обаче лекарите са категорични, че първите пациентки ще имат контакт само със специалисти от други болници, които ще ги консултират и ще им помагат, когато се налага. 

Мая Ковачева