Да си бременна в Холандия, не е нищо особено, разказва Саския Маас, инструктор по йога в Амстердам. Тя очаква второто си дете, а дъщеря й София е на две години. Предлагаме ви нейния разказ.

В Амстердам може да се радваш, ако си с корем и някой ти отстъпи място в автобуса. Понякога си пожелавам малко повече внимание и съобразяване със състоянието ми, но трябва да си призная, че в нашата страна зад нехайността на околните към бременността по принцип се крие твърде здравословно отношение. Бременната наистина не е болна. Тя няма нужда от лекар. В Холандия


всички грижи за бъдещата майка
са поверени на акушерката
А при раждането лекари присъстват само при евентуални усложнения. Тази практика има много предимства, тъй като в идеалния случай през 9-те месеца акушерката ти става нещо като приятелка. При първата ми бременност това за съжаление не се получи – не се разбирах с моята акушерка. Две седмици преди раждането си потърсих друга клиника, където се почувствах много по-добре.
И през тази бременност посещавам същата клиника, но този път акушерката винаги има време за мен. Ако всичко е наред, за раждането тя ще дойде вкъщи. Да –

ще родя вкъщи
И София се роди вкъщи. Това не е необичайно при нас. Холандия е малка страна. Където и да живееш, никога не си далеч от болница. Ако нещо не е наред, можеш веднага да получиш медицинска помощ. Честно казано, изобщо не се страхувам от усложнения. Акушерката непрекъснато ми повтаря, че раждането е най-естественото нещо на света. И може да мине и без медицински контрол.
През цялата бременност са предвидени
само два ехографски прегледа
Първият е през 12-ата седмица, при който се установява дали бременността е в ред. Освен това се определя точният й срок. Вторият преглед е през 20-ата седмица и е малко по-подробен. Проследяват се органите, сърцето, тилната гънка. Освен това често се установява дали бебето е момче, или момиче.
Спокойно очаквам раждането. Като учител по йога познавам добре тялото си и знам на какво е способно.
Не се страхувам от контракциите
надявам се да не се нуждая от болкоуспокояващи средства. Вярвам, че ако успея по време на раждането да поддържам контакт с тялото си и да се доверя на силите му, това ще ми помогне не по-малко от средствата срещу болките.

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова