Възможно ли е бебето ви да ви мрази? Едва ли. Та нали всички деца обожават майките си. Всъщност има периоди, когато може да ви се стори, че мъничето ви не може да ви понася. „Имам 9-месечна дъщеря и от раждането й не съм се отделяла от нея. Прекарвахме наистина страхотно, но последните две седмици нещата драстично се промениха. Тя вече предпочита да остава повече време с баща си, отколкото с мен. Съпругът ми работи по цял ден, но въпреки това дъщеря ни е много по-привързана към него”, оплаква се Силвия Николова. Проблемът започнал, след като мъничето се разболяло. Само баща й бил способен да го утеши. „Чувствах се виновна, че не мога да помогна на момиченцето си. Гледката на болното ми дете ме измъчваше. В началото се радвах, че таткото може да я успокои. После обаче нещата се промениха. Дъщеря ми оздравя и той отиде на работа. Останахме отново двете с нея. Съкровището ми обаче сякаш не ме познаваше. Всеки път, когато се опитвах да й помогна да стане или да й подам любимата й играчка, тя започваше да плаче и да ме удря”, разплаква се Силвия.


Звучи ли ви познато? Възможно ли е
бебето да забрави майчината любов
и да се откаже от вас? Всъщност няма нищо страшно. На тази възраст детето развива много нови умения и се бори за своята независимост. Постепенно то открива и опознава света наоколо, разграничава вече познатите му от напълно новите вещи. Някои деца проявяват характер и това дразни родителите им. Малчуганите обаче нямат за цел да ги наранят. Връзките, които се създават между родителите и малкото в този период, са много важни. Добре е да знаете, че отношенията, които детето създава с майка си и с баща си, не винаги са еднакви. Ако бебето ви предпочита да прекарва повече време с таткото, това не означава, че ви отхвърля. Всъщност връзката с него се развива по-бързо. На този етап бебето е получило достатъчно любов и грижи от майка си и се чувства защитено и сигурно.

„Едногодишният ми син постоянно ме удря и хвърля играчките си върху мен. Искам да установя граници и правила за поведение, но се страхувам да не ме намрази и затова не му се карам. Не знам дали това е правилната тактика, защото така мога да го разглезя. По принцип съм избухлива и понякога ми е много трудно да се сдържам. От друга страна, има дни, в които се чувствам
безполезна и недооценена
Чудя се защо останах вкъщи и не е ли време да се връщам на работа. Знам, че да си майка и домакиня не е лесно, но все пак не е „професията”, за която съм си мечтала”, казва Ивелина Боянова.

Много жени копнеят техните усилия у дома да бъдат възнаградени. Ако по цял ден сте затънали в пране, чистене и сменяне на пелени за еднократна употреба, това едва ли е била представата ви за прекрасен живот. Прибавете и бебето, което „ви мрази”, и със сигурност ще ви се иска да избягате. Всъщност това е най-доброто, което можете да направите. Намерете си хоби или просто излезте с приятелки. Отделяйте повече време за себе си. Извикайте на помощ бабите или просто наемете бавачка. Забавленията навън с бебето също помагат. Заведете детето си в парка. То има нужда да общува и да играе с малчугани на неговата възраст, а вие ще се запознаете с други родители, които са се сблъсквали със същите проблеми. Да си родител е едно от най-върховните, но и най-трудни преживявания. 

Павлина Желева
психолог