Кога е подходящият момент да имаш дете? Настъпва ли все някога той или винаги има нещо, което да се случва преди бременността?


Оказва се, че все повече българки предпочитат да планират решителната стъпка – да осигурят дом и достатъчно финансови средства, преди да се отдадат на майчинството. Затова и в България средната възраст на жените, които раждат за първи път, се повишава.Какво ако сте забременели „инцидентно”, „случайно” или „непланирано”? Нищо фатално. Стига да желаете да станете майка...

„9 месеца“ потърси коментар по темата от Елза Калоянова – психолог и лектор в С „9 месеца“ на училище“...Какви са психичните аспекти на непланираната бременност?

Има разлика между непланираната бременност в млада възраст и при жена, която е в началото на 40-те например. Но по принцип като че ли случаите на нежелана бременност са все по-малко предвид и на културата на контрацепцията. Едно дете трябва да е желано и планирано. Защото в противен случай може да се породят проблеми по-нататък. Често се случва до детето да стигне информацията, че е дошло, без да е искано. То може да чуе: „Аз те исках, ама майка ти не” или „Аз те исках, но баща ти беше против.”


Доколко може да е спонтанна съдбовната стъпка да имаш деца?

Родителството е най-отговорният избор на света. Едно невземане на предпазни мерки за мен вече е планиране. Може да ви се стори крайно, но смятам, че двойките дори трябва да минават на психотест за родители. Какво значи просто да се правят деца спонтанно? Любов – да, но да се стигне до „Така се получи”...


Дали решението за дете се повлиява от родителите на двойката?

Аз съм против създаването на деца, защото „ни е време“ или „за да оставим нещо след себе си“. Не трябва да се поддаваме на натиска, защото например бабите искат наследник или защото така правят всички. Не бива да слагаме началото на човешки живот по причини, които са извън нас. Защото след време това се отразява и върху отношението към детето и върху целия му живот...


Кога жената може уверено да пристъпи към майчинство?

Нужно е решението да се вземе и от двамата партньори. Отговорността е 50 на 50. След това идва спонтанността.

Към майчинството трябва да се пристъпва, когато една жена е готова да дава, да обича безрезервно, да е култивирала у себе си търпение, а не да се правят деца и да се дават за отглеждане на бабите.


Забелязвате ли някаква тревожна тенденция сред българските майки?

Все по-често се налага майката да се връща на работа няколко месеца след раждането. Това е тревожно. Против съм да се оставя детето толкова рано.


Красимира Георгиева


Планирахте ли бременността си?


Изчакахме да се почувстваме готови


Омъжих се през 2008 г. и скоро започнаха въпросите от родителите ни от рода на „Вече се омъжихте, кога ще се появи бебето?”. Казвах им, че още не сме готови. Бебето се появи две години по-късно, когато ние почувствахме, че го искаме. Действителността обаче показва, че много българки подхождат доста безотговорно към създаването на нов живот. Първото, което ми идва наум, когато чуя за случай на непланирана бременност, е че е нежелана. Все пак има и изненадващи бременности, които „вземат“ важното решение вместо някои нерешителни жени.

Станислава Василева, 27 год.


Най-хубави са спонтанните неща

Знам, че днес всеки предпочита да планира за по-голямо спокойствие и сигурност, но случайните неща са най-хубави. Моето бебе не е планирано. Бременността променя живота, но винаги в положителна насока. В осмия месец съм, но все още работя, тъй като ми се налага. Не съм съгласна, че трябва да се планира от страх, защото промените ще са драстични и няма да се справиш финансово. Съдбата си знае работата и дори да не е планирано едно бебе, то се появява в правилния момент. Познавам хора, които вече са на възраст, но смятат, че тепърва трябва да градят кариера, да печелят пари... и все не са готови за деца. Винаги има нещо, което ще те кара да отлагаш, така че по-добре е нещата да се случват спонтанно.

Микаела Стоименова, 31 год.


Стъпката е сериозна и трябва да се планира


Искахме да имаме всичко – апартамент, финансова стабилност, достатъчно професионален опит и тогава да се появи бебето. И така се случи. При повечето от моите приятелки, с които сме от едно поколение, бременността също бе планирана. Когато нещата с партньора вървят добре обаче, няма проблем бременността да е спонтанна.

Десислава Василева, 33 год.