Прекратяването на брака рядко е само технически акт. Обикновено процесът е съпътстван от много негативни вътрешни преживявания и емоции. Разбира се, те са различни при отделните семейства, но без съмнение почти всички двойки изпитват скръб и болка от раздялата. Не мога да забравя уверения поглед на моя клиентка, на която й предстоеше развод с насилвал я мъж. В началото тя беше твърдо решена, че ще се пребори с емоциите и с травмата, която й предстоеше. Няколко месеца по-късно обаче жената изглеждаше напълно различно – усещаше загубата и имаше нужда от подкрепа, въпреки че бракът й не беше сполучлив. Разводът може да „срине” психически дори много стабилни на пръв поглед хора, а други да се справят умело.


Ако ви предстои раздяла, важно е да знаете, че негативните емоции и преживявания са напълно естествени. Добре е да не се борите с тях. Приемете, че често те ще ви пречат да вземате правилни решения и ще замъгляват способността ви да мислите рационално.

Скръб и тъга
Тъгата е естествена след приключването на един съюз. Дори и да е болезнено, приемането на болката и тъгата са здравословни, защото по този начин ще признаете пред себе си, че напълно сте приключили връзката. Много изследвания показват, че преживяването на развод е не по-малко тъжно от преживяването на смърт на близък човек. Не забравяйте все пак, че скръбта има начало и край. Възможно е на моменти да се чувствате така, сякаш болката от случилото се никога няма да премине. С течение на времето неприятното чувство ще отшумява, докато накрая съвсем изчезне. За повечето хора този период трае между 18 месеца и 3–4 години след развода. Срокът на възстановителния период зависи от индивидуалните особености. Обикновено емоционалната криза преминава през различни фази:
 отрицание на реалността;
 гняв към бившия партньор;
 опит за помирение и пазарене с бившия партньор;
 мъка и депресия;
 приемане на фактите и възстановяване.
Опитайте се да разберете в кой етап от този процес се намирате. Поставете си за цел да минете по-бързо през тези болезнени фази, за да можете да продължите напред.

Срам и вина
Обикновено преживяването на развод е съпровождано от чувство на вина и срам. В повечето случаи човек има усещане, че се е провалил, особено ако семейството е било приоритет за него. Срещал съм се с хора, които споделят, че животът им сякаш свършва след раздялата с любимия човек.
Понякога срамът и вината могат толкова бързо да се трансформират в гняв и дори омраза към бившия партньор, че буквално да не бъдат осъзнати. Затова често при развод партньорите се самообвиняват за случилото се.

Страх и безпокойство
Тези емоции са свързани с реакцията на човешкия организъм към стреса, който се поражда вследствие на развода. Силните преживявания възпрепятстват способността на индивида да възприема нова информация. Когато човек е под голям стрес, сърцето му започва да бие учестено, адреналинът се покачва и е възможно да се поддаде на паника, страх и безпокойство. Ето защо, когато сте в подобна ситуация, вие не сте с състояние да вземате сериозни решения. Мисълта ви не е достатъчно ясна и бистра. Най-добре е да изчакате или да потърсите помощ и подкрепа, за да направите по-сполучлив избор, ако се налага да вземете решение веднага. Помнете, че емоционалната ви реакция може да е погрешна и след това да съжалявате за нея.
Изключително важно е, ако сте в период на развод, да не изминавате този път сам. Обадете се на близък или приятел. Потърсете терапевтична помощ. Направете всичко възможно да не се изолирате и се свържете с хора, на които вярвате и които ще ви помогнат да преодолеете този кризисен период.

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия