Парите – грижа на двамата партньори Защо? Ако някой от партньорите се разболее, остане без работа или се раздели с другия, и двамата трябва да знаят къде са парите им. Освен това две глави винаги мислят по-добре от една, когато става въпрос за финанси, дори и единият от партньорите да няма достатъчно опит.


Вероятно вече сте се споразумели единият да отговаря за всекидневните разходи. Ако това сте вие, знайте, че не сте сама – 62% от майките се занимават със семейната дебитна карта, а 54% отговарят за плащането на сметките на домакинството според проучване, проведено през 2007 г.

Какво да правите. Няма да ви отнеме повече от 15 минути на седмица да разговаряте с половинката си колко и за какво сте похарчили парите. Ако не измислите нещо друго, записвайте разходите, така че всеки да може да види къде са отишли сумите и да предложи евентуална промяна.

Задължително ”наша”, “твоя” и “моя” сметка

Защо? Общата сметка е лесен начин да се плаща за общите разходи. Това става, когато вие и партньорът ви внасяте заплатите си или всеки от двамата отделя част от дохода си за общи плащания, или ако само единият работи. Оттам нататък добре е всеки от вас да има отделна малка сметка за собствени нужди, за които да не се отчита. Това е особено важно, ако си стоите вкъщи – никой не обича да е на чужда издръжка и непрекъснато да се оправдава пред работещия си партньор.


Какво да правите. При всяко плащане отделяйте за себе си личната сума, за която сте се споразумели. Изяснете за какво ще отиват тези пари – лични или семейни разходи са подстригването и почерпките с приятели? Как стоят нещата с подаръците, които си правите? Няма правила как да постъпвате, това може да решите вие като двойка. Така, ако партньорът ви не може без редовните тенис турнири, няма да има проблеми. И той ще престане да ви натяква за ежемесечните посещения при козметичката, за които си плащате сама.

Осигурете си финансова независимост

Защо? Ако сте вземали кредити, преди да създадете семейство, не се отказвайте от тази практика. Тя може да е полезна за общи покупки или ще ви послужи, ако настъпи обрат в живота ви.
Какво да правите. Винаги си осигурявайте поне една кредитна карта на ваше име. Това ще помогне да имате финансова независимост.
Ако съпругът ви е плащал такси в миналото с кредитна карта, в никакъв случай не добавяйте името си към тази сметка или се споразумейте с него за откриване на нова сметка. Уговорете се заедно да изплащате стари дългове на негово име и гледайте да осигурявате редовното плащане на текущите задължения.

И застраховките “живот” и “инвалидност” са важни
Защо? Вашето скъпо дете ще зависи от вашите доходи и от плащането на разходите ви. Вие ще се нуждаете от застраховка. Застраховката “живот” помага да се плащат семейните разходи до пълнолетието на децата ви. Инвалидността е друга важна, често пренебрегвана форма на застраховане, която осигурява средства, ако работещият родител се разболее или загуби работоспособността си.
Какво да правите. Няма съмнение, че и двамата с таткото се нуждаете от застраховка ”живот”. Ако не работите, тази застраховка няма да замести заплатата, но въпреки това е важна. Ако нещо се случи с вас, тя може да осигури средства за гледане на детето или за домашна помощница. Съветвайте се със застрахователен агент каква да е застраховката, за да покрие важните ви разходи.

Пари за пенсиониране, пари за образование...

Защо? Първо осигурете парите за пенсии, след това мислете за пари за образованието на детето. Защото можете да вземете назаем пари за университета на съкровището си, но не и за пенсиониране. Вероятно този съвет не ви звучи заради младата ви възраст и родителския инстинкт. Приоритетите ви обаче се нуждаят от пренареждане, ако грижите за плащане на обучението на детето ви предхождат реалния план за пенсионирането със съпруга ви.
Какво да правите. Ако и двамата с партньора си работите, старайте се да увеличавате осигурителните си вноски за пенсия, включително и чрез участие в частни пенсионни фондове. Открийте сметка за събиране на средства за университет на детето си, след като изясните въпросите около пенсионирането си и платите евентуалните си дългове. Помнете, че докато дойде време детето ви да следва, възможностите ви за плащане ще са се увеличили. Ако дотогава не сте работили, ще може да се върнете на работа или ще откриете нови пътища за увеличение на доходите си.