Природата се е погрижила жените да притежават майчин инстинкт и е изключение представителка на нежния пол да се отнася грубо към своето дете. За мъжете обаче това не е така. За съжаление повечето от тях сякаш са оперирани от всякакви нежни чувства, когато става дума за бременност и родителство и имат сериозна нужда от напътствия. Ето няколко полезни съвета как потомците на Адам да се държат, след като половинката им е показала положителния тест за бременност.

Когато чуете “Бременна съм!”...
След като видите двете чертички на теста, думите, които ще изречете през следващите няколко секунди, могат да се окажат особено важни в живота ви. Бременната ви половинка ще ги повтаря пред всички роднини и приятелки. Покажете й колко много я обичате и колко се радвате, че ще ставате баща. Забравете съмнението: “Сигурна ли си, че бебето е от мен?!” Не се шегувайте с това. Жените мечтаят в този момент всичко да е като в романтичните филми. И вашата половинка също! И тя копнее за тиха музика и тайно се надява да се разплачете дискретно, докато я прегръщате.

Не казвайте “Ние сме бременни”
Запомнете, че тя е бременната и цялото внимание трябва да е насочено само към нея. Не вие ще носите бебето в корема си цели 9 месеца. Когато обаче говорите за детето, винаги го наричайте “нашето бебе”, а не “твоето бебе”.

Тя е раздразнителна
Няма как да избегнете това. Ще понасяте много обвинения през 9-те месеца, а и малко след това, докато трае следродилната депресия. Промените в настроението на бъдещата майка приличат на предменструален синдром, но много по-тежък. Един ден тя ще е тъжна, след това много щастлива, ще плаче, ще вика, ще ви се кара без причина...”Жена ми се беше превърнала в истинска вещица през бременността”, споделя 35-годишният Росен Илиев. Ако това се случи и с вас, просто не произнасяйте думата “вещица” прекалено високо, защото положението ще стане неконтролируемо. Не приемайте нападките от любимата прекалено лично. Дори и да започне да се кара с вас, оставете я да спечели.

Има и по-лоши неща от напълняването
Бременността е съпроводена с редица промени в организма на жената. При различните бъдещи майки 9-те месеца протичат по различен начин. Обикновено повечето бременни страдат от сутрешно неразположение, запек, газове и подуване на краката. Голяма част от тях имат и силно развито обоняние. Като бъдещ татко трябва да се примирявате безропотно с всички промени, които настъпват, и да ги посрещате смирено.

Гаденето е реално страдание
Засега науката не е измислила начин да се справи със сутрешните неразположения на вашата половинка и вие просто трябва да приемете този факт. Най-малко 3 месеца тя ще ви събужда рано сутрин, ще окупира тоалетната и... ще я ароматизира не много приятно. Е, такъв е животът!

Тя копнее за повече внимание
“Първите три месеца бяха кошмарни. Повръщах, виеше ми се свят, едва ходех. Всяка сутрин с мъка стигах до банята. Съпругът ми сякаш не разбираше какво става и винаги идваше при мен с един и същи въпрос: “Миличка, кое не е наред?!” Трябваше да му напомням, че съм бременна. Сякаш мозъкът му се беше изпарил...”, разказва 30-годишната Ася Янакиева. Бъдещи татковци, бъдете милостиви и се грижете повече за половинката си!

Винаги готов!
Съвсем скоро любимата ви ще попита дали искате да усетите ритничето на бебето през корема й. Отговорът ви винаги трябва да е “Да!”. Всяко колебание би се изтълкувало като нежелание от ваша страна да се присъедините към нейните чувства и да споделяте щастието от родителството.

Олимпиада по оригване
През бременността храносмилателната система на жената не работи на пълни обороти и за съжаление при много бъдещи майки оригването, запекът и образуването на много газове са често срещани. Сигурно това е забавно, ако сте сред приятели, но не и сега. Затова просто затворете голямата си уста и великодушно се правете, че не забелязвате тези неприятни състояния.

Сигурно не й се прави секс
Всичко е въпрос на хормони. Понякога любимата ви ще е необуздана и страстна и сигурно ще правите най-страхотния секс в живота си. Друг път пламенното боричкане по чаршафите ще е последното нещо, което половинката ви желае. Оставете я тя да определя кога е време за ласки.

Долу ръцете!
Да, нейните гърди са големи, чувствителни и много примамливи. Това е начинът майката природа да се пошегува с вас. Точно сега те са машина за производство на мляко и ако не се отнасяте нежно с тях, болят ужасно, затова не си позволявайте да ги докосвате без позволение.

Ултразвукът не хапе
Прегледът на ехограф е друг важен момент, когато трябва да внимавате какво говорите. Дори и нищо да не виждате на монитора, не казвайте, че бебето е безформено или прилича на пихтиеста маса. Сдържайте емоциите си, когато ви съобщят пола на детето. Ако е син обаче, думите “Чудесно е, че е момче, скъпа, ти ще си нашата кралица!” могат да свършат чудеса.

Училището за родители
Това е идеално място да покажете колко много подкрепяте и обичате своята половинка. Тя ще оцени факта, че вие жертвате времето и работата си и се мъчите да учите така безполезни за вас неща като дишането по време на раждане.

Не притеснявайте жена си!
Когато Големият ден настъпи, не вие изпитвате кошмарните болки от раждането и не от вас се очаква да родите 3-килограмово бебе. Не задавайте глупави въпроси. Когато любимата ви помоли да я закарате до болницата, просто го направете.

Целунете жена си
След раждането дори и да видите подута, плачеща и напълно изтощена жена, непременно я целунете и й благодарете за всичко, което е направила за вас.