Списание “9 месеца” направи проучване сред 226 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

59% от бъдещите майки нямат предпочитания към музиката, която слушат. Те се наслаждават както на рок парчета, така и на латиноритми и реге. Според тях всичко зависи от настроението и повода, по който ще пуснат уредбата. 29% от бременните предпочитат само поп музика, а 14% се опияняват от класическите творби на Моцарт и Вивалди. За съжаление българските изпълнители не са много предпочитани от анкетираните и едва 9% признават, че по цял ден припяват родни парчета.

36% от бременните не обичат поп фолк. Те не харесват ритъма на този вид музика и текстовете, а често и външния вид на повечето изпълнители. Част от анкетираните (29%) признават, че могат да слушат всякакъв вид музика и нищо не ги дразни. 18% от бъдещите майки никога не биха купили диск с метал или хард рок. Според тях от “дрънченето” на китарите само би ги заболяло глава. Има и такива (16%), които не могат да понасят рап.

57% от анкетираните са категорични, че обичат да припяват и българска, и чуждестранна музика. За тях няма значение изпълнителят, важното е текстът да е смислен, а мелодията – ритмична. Не е малък и процентът (32%) на бременните, които предпочитат чуждите изпълнители пред родните. Според тях нашенските песни са без стойност, често музиката им е заимствана от гръцки или турски парчета, а текстовете са пошли.

86% от запитаните са категорични, че не е редно бъдещата майка да ходи на дискотека. Според тях този тип заведения са прекалено шумни, задимени и нероденото няма да се чувства добре в подобна обстановка. Едва 7% от бременните смятат, че могат да посещават дискотеки, тъй като се чувстват добре в тях и преживяването ги зарежда с енергия.

58% от бременните не обичат клубовете с жива музика. Според тях често там се пуши, а това може да навреди на бебето в корема. 21% от анкетираните обаче споделят, че обичат да слушат български банди и си позволяват от време на време да се забавляват в тези клубове.

64% от анкетираните трудно могат да определят любимите си изпълнители и песни. Те имат богата музикална колекция и не могат да изберат своя фаворит.

71% от бъдещите майки твърдят, че имат еднакъв музикален вкус с партньора си. Освен всички общи неща, които ги сближават, любовта към музиката заздравява връзката им. 29% обаче признават, че любимият им предпочита съвсем други ритми.

93% от бременните открито споделят, че попълват музикалната си колекция от интернет. Те спокойно “свалят” музика от различни сайтове в мрежата. Висок процент (36%) предпочитат да купят оригинални дискове от специализираните магазини, а има и такива (22%), които ги вземат назаем от приятели.