Само преди 15 минути 24-годишната Красимира Кънчева пристигна забързана в родилното отделение на СБАЛАГ “Майчин дом” – София. Притискайки с ръце огромния си корем, тя влезе с майка си и с благоверния.
Сестрите от болницата я поеха и двамата й придружители останаха, втренчени в затворената врата. Сега оставаше само да чакат… Майката на Красимира заряза притеснения зет и се отправи към малкото параклисче в голямата сграда. “Майчин дом” засега е единствената акушеро-гинекологична болница, в която има Божи храм. Построен е през 1997 г. по инициатива на Българската света метрополия и вече повече от 5 години посреща с отворени врати всички, които искат да се помолят за здраве и благоденствие. Отец Радосвет е домакин на параклиса. “Много трудно събрахме средства за строежа, но след месеци ходене по мъките най-накрая успяхме да го завършим”, обяснява той. Параклисчето е малко, на стените са изографисани различни сцени от Светото писание, а на тавана е изобразен Светият дух. Иконописите са дело на студенти от Художествената академия, на които това е бил последният изпит.
Майката на Красимира запали свещичка, поседя, прекръсти се и си тръгна. За съжаление тя е една от малкото посетители на параклиса. Отец Радосвет разказва, че
млади хора рядко влизат
Дори при изписването на бебетата не се сещат да се помолят. “Спират се на вратата, правят снимки, но не идват вътре”, разказва свещеникът. Ако някоя майка се осмели да дойде, той поръсва нея и семейството й със светена вода, като й дава малко, за да сипва по капка в легена на бебето, докато го къпе.
Откакто храмът съществува, отец Радосвет е кръстил само едно бебе, родено в “Майчин дом”. “Беше толкова малко, че се страхувах да не го изпусна”, усмихва се той. “Така то и не разбра какво става и ритуалът мина бързо и без никакви проблеми.” В параклиса по-често влизат жени, на които тепърва им предстои раждане или имат някакви проблеми. Идват и такива,
които не могат да забременеят
Преди няколко години през вратите на храма пристъпила млада жена, която дълги години страдала от безплодие. Помолила отец Радосвет да й прочете молитва за забременяване. Няколко месеца по-късно тя вече носела бебе под сърцето си. Щастливата бъдеща майка вярвала, че именно молитвата е помогнала най-сетне да има детенце и довела в параклиса и няколко свои приятелки, също страдащи от безплодие. “На влизане Здравка – така се казваше момичето, повлече крак и след нея се заредиха четири други жени. Прочетох и на тях молитва и три забременяха след няколко месеца”, спомня си свещеникът.
“Обръщаме се към Бог само в момент на нещастие, а после, когато сме добре, забравяме да му благодарим”, казва той. “Трябва да вярваме и да знаем, че Господ ни изпраща много изпитания, но ние имаме сили да се преборим с тях.” Много майки, родили недоносено дете, идват в параклиса да се помолят
за оцеляването на бебето
Преди няколко години майка на седмаче дошла в храма, взела свещичка и вместо като всички да я запали, легнала на пода, допряла чело в студения камък и отправила своята молитва Бог да запази детето й. Благодарение на горещата й молитва, а и на златните ръце на лекарите малкото човече оцеляло и два месеца по-късно било изписано от болницата.
Според църковните канони жената, която вече е родила, няма право да влиза в Божия храм 40 дни след раждането. Едва след това майката може да потърси свещеник, за да й прочете очистителна молитва за здраве на нея, на партньора й, и разбира се, на бебето. Това е предходна стъпка преди кръщаването на детето.
В малкия параклис на “Майчин дом” обаче могат да влизат всички. “Не правим служби за големите църковни празници. Тук по-скоро е място, където вярващият може да се помоли и да зададе въпросите, които го вълнуват”, казва свещеникът.