Как да накарам съпруга ми да помага повече при отглеждането на бебето?
Добрата комуникация е ключът към решаването на Вашия проблем. Сега, когато вече имате дете, е важно да говорите повече и да споделяте всичките си притеснения около промените, които непрекъснато настъпват у Вас. Част от въпроса е как определяте кои са мъжките и кои женските задължения у дома. Много майки се оплакват, че съпрузите не им помагат вкъщи. Те сами са поели отговорността да чистят, готвят, пазаруват и единственото, което искат от партньорите, е да “им помагат”.


Как разпределяхте задълженията, преди бебето да се появи на бял свят? Пак ли само Вие се грижехте за дома, или всеки имаше определена роля – аз мия, ти изхвърляш кофата за боклук… Може би след появата на бебето съпругът Ви е абдикирал от предишните си задължения. Вие трябва да му ги припомните. Поговорете с партньора си. Обяснете му, че работата Ви идва в повече и че Вие също имате нужда от почивка.

Оставяйте го да се грижи за бебето поне веднъж седмично. Някои бащи се страхуват от собствените си деца. За да преодолее това, още в първите дни след раждането натоварете съпруга си с дейности около малкото човече. Това ще му помогне да се почувства по-сигурен и да повярва, че е нужен.
Хвалете го. Когато видите, че новоизлюпеният татко се справя много добре със смяната на пелените, похвалете го. Окуражавайте го, дори му кажете, че се справя по-добре и от Вас. Така следващия път, когато му поверите отговорна задача, той няма да се сърди. Намирайте време един за друг. С появата на бебето светът се преобръща наопаки. Въпреки това отделяйте няколко часа само за вас двамата.