Доста бъдещи майки не обръщат специално внимание на бельото си, като смятат, че то едва ли има кой знае какво значение. Всъщност много грешат, защото то е важна част от дамския гардероб и неговото качество и удобство не бива да се пренебрегват, особено през 9-те месеца. В този период тялото много се променя, гърдите наедряват, кожата се разтегля, центърът на тежестта се измества, появяват се болки в гърба... Затова изборът на подходящо бельо не е второстепенен въпрос. Ще ви предложа няколко идеи, част от тях са подходящи за бременни, а други – за периода след раждане.


След като преминат първите два-три месеца и се отървете от гаденето и неразположението, ще обърнете внимание и на факта колко бързо се променя тялото ви. Любимият ви корсет вече ви стяга и е време да го замените с нещо по-подходящо. Добрата новина е, че по магазините може да намерите и да си купите красиво, удобно, дори и секси бельо за бременни. Преди всичко важен е размерът – бельото не бива нито да е малко, нито голямо. Задължително купувайте точния размер.

Предлагам ви да изберете вариант от две части – сутиен и бикини. Как да вземете сутиен с правилен размер? Ориентирите са няколко. Лентата на сутиена, която минава на гърба, трябва да е хоризонтална, а не да образува крива. Презрамките не бива да са прекалено отпуснати или пък много стегнати и да оставят зачервени следи по раменете. Обиколката под гърдите ще е подходяща за вас, ако под лентата й лесно можете да пъхнете 1–2 пръста. По отношение на чашките най-добре е да се посъветвате с продавача консултант, тъй като вариантите са много. Препоръчвам ви опростен памучен модел в сиво, който е с изчистена линия. Сутиенът е с по-широки презрамки, за да поддържа по-добре бюста, а чашките също са специално укрепени. Задължително изискване е бикините да не са със стегнати ластици. Можете да намерите и модели, които комбинират сутиен, подходящ за бременни, но и за кърмачки – с лесно отстраняваща се чашка.
Следващото ми предложение е по-елегантно и женствено.  Десенът е с флорални мотиви. Моделът е от сатениран памук с еластан и памучна дантела. Банелите са от специална силиконова материя. Те са меки и се огъват, но това не им пречи добре да поддържат бюста. Бикините са изрязани под линията на корема.

Някои от вас вероятно се чувстват комфортно с по-дълбоки бикини. Препоръчвам им вариант от бикини с колан, който поддържа корема, като намалява напрежението в кръста и болките в гърба. Все пак добре е да се консултирате с вашия лекар дали е подходящо да изберете подобен колан за поддръжка. Сутиенът към комбинацията е с разширена горна част при презрамките, за да поема тежестта на гърдите, а чашките също допълнително са укрепени.
След раждането ще ви е необходим сутиен, който е удобен при кърмене. Някои от вас може да имат нужда от друг размер. Едва ли, докато сте бременна, ще можете да предвидите промените, които ще настъпят в тялото ви след раждането. Има различни мнения по въпроса, дали да използвате сутиен, или не, тъй като гърдите са прекалено чувствителни както по време на бременността, така и през периода на кърмене. Моят съвет е да не пренебрегвате сутиена, за да намалите риска от разтегляне на кожата. Много удобен е вграденият сутиен. Неговите чашки лесно се отстраняват. Добре би било да имате ластични бикини или клин, които ще ви помогнат да възвърнете по-бързо предишната си форма. Те са изработени от специални материали, като често допълнително са подсилени в областта на корема. Все пак не очаквайте чудеса и си дайте време, за да влезете в тесните си джинси...