При бъдещата майка големите промени са очевидни, но и таткото преживява много, докато чака появата на малкия човек. 9-те месеца са време на приспособяване, тъй като мъжът преосмисля представата за собственото аз и взаимоотношенията с партньорката си.


Някои бащи променят външния си вид – например пускат си брада. Други работят извънредно или започват втора работа, за да са сигурни, че ще могат да издържат семейството, което ще се увеличи с още един член. Всички обаче се сещат за своите бащи и се чудят дали и те ще са като тях, или ще са различни. Повечето мъже изпитват безпокойство, въпреки че трудно го показват. Тези смесени чувства Ви зареждат с енергия да се приспособите към новата роля да се свържете с бебето и да се превърнете в бащата, от когото то се нуждае. В крайна сметка Вашите терзания са здравословни.

Още преди бебето да се роди, ролята на бъдещия татко е много важна. Много мъже “играят” с нероденото си дете, като му говорят, пеят или нежно масажират корема на партньорката си. Бебето ще разпознае Вашия глас, ако преди появата на бял свят често го е слушало.
Таткото не може да замести майката Никой не иска това от Вас. Вие предлагате на детето връзка, различна от отношенията между малкия човек и неговата майка. Бебето на 4 седмици реагира по неповторим начин при вида на баща си. То се протяга напред и лицето му придобива израз на трепетно очакване – веждите се извиват нагоре, устата се отваря, очите засияват. Малкият човек е готов за срещата. Игрите, историите, закачките и смехът, които споделяте заедно, са доста различни от преживяванията между бебето и неговата майка.

Вие и Вашата партньорка често имате свой подход като родители. Понякога гледните ви точки се разминават, имате различни умения. Грижите се за бебето по свой начин, като прилагате метода на пробите и грешките и двамата се учите в движение. Всеки родител се нуждае от време, за да изпробва придобитите знания и умения.
За да започнете да се настройвате към бащинството, потърсете отговор на някои въпроси. За целта може да посещавате училище за бъдещи родители или да се образовате с четене. Най-общо въпросите са:

 

  • Как да забавлявате или да успокоявате бебето в утробата?
  • Какви са реакциите на нероденото човече?
  • Доколко искате да се включите в грижите за бебето?
  • Какви искате да са Вашите задължения?
  • Кога ще ги изпълнявате?
  • Искате ли да подражавате на Вашия баща и кое желаете да правите по различен начин?
  • Каква е представата Ви за добър баща?
  • Бебето ще носи ли Вашето име? Ще си играе ли с Вашите стари играчки или искате да няма приемственост между Вас и него?