Едва ли има майка, която не иска да е наясно какво се случва с нейното дете във всеки един момент. Именно това е и основната причина веднага след раждането много родители да прибягват към услугите на добре познатия бейбифон. Да, бейбифонът ни осигурява така необходимото спокойствие, когато готвим в кухнята, чистим жилището или сладко си пийваме кафе с комшийката от съседния етаж. Но какво се случва, когато по една или друга причина трябва да поверим грижите за мъника на някоя от бабите или на бавачката? Дали сме спокойни на работното място, във фитнеса или по време на краткия романтичен уикенд с партньора ни, при условие че цялото ни съзнание е обзето от мисли за бебето – какво ли прави то сега, дали е спокойно, дали ще го нахранят в определеното време? В тези случаи бейбифонът се превръща в безполезна играчка. Нещата биха били съвсем различни обаче, ако вместо с бейбифон разполагате с IP камера, защото тя ви позволява от всяко място и по всяко време да бъдете във връзка с вашето дете.

Високотехнологичните  IP камери на Apexis са специално разработени за т.нар. child или baby мониторинг. Устройствата са с размер, малко по-голям от бурканче пюре, монтират се изключително лесно и бързо на таван, стена или друго подходящо място и най-важното – осигуряват ви в реално време получаване на видеоизображение и звуков сигнал от стаята, където са поставени. Единственото, което е необходимо, е да имате интернет и да свържете камерата към вашия Wi-Fi безжичен рутер.

Всеки един от моделите IP камери на Apexis е снабден с уеб базиран интерфейс, поддържан от всички по-популярни уеб браузъри – Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome и Safari. На практика това означава, че изображенията от тези камери могат да се наблюдават през стационарен компютър, лаптоп, таблет или смартфон, стига да имате връзка с интернет.

5 причини да изберем IP камерата пред бейбифона

1 Осигурява ви връзка отвсякъде и по всяко време с вашето дете
За разлика от бейбифона, IP камерите не ограничават наблюдението в рамките на жилището или на съседните етажи. Може да го правите във всеки един момент и от всяко едно място – условието е да имате интернет връзка. А най-хубавото е, че може да следите какво се случва с вашето мъниче не само от компютъра на бюрото ви в офиса, но и докато сте в движение, тоест наблюдението може да става и през всички смартфони с операционни системи IOS (iPhone), Android, Symbian, BlackBerry, Windows Mobile.

2 Притежава повече екстри
Бейбифонът позволява наблюдение в реално време, без възможност за запис. IP камерите имат опция за запис при движение или за непрекъснат запис, благодарение на която може да архивирате полученото видеоизображение на разнообразни устройства – смартфон, настолен или преносим компютър, таблет.
Сред другите екстри на  IP камерите са двупосочна аудиовръзка (тоест не само вие може да чувате детето си, но и то вас), функция за нощно виждане (10-те инфрачервени осветителя позволяват ефективно наблюдение през нощта и при ниска осветеност), цифров сигнал, който не се смущава от други намиращи се в близост безжични устройства. По-скъпите модели позволяват завъртане на камерата от дистанция по хоризонтала и вертикала, за да насочите наблюдението в желания от вас периметър.

3 Гарантира по-голяма сигурност
При голяма част от бейбифоните сигналът между приемника и предавателя е аналогов, което означава, че семейството ви лесно може да стане обект на недобронамерени хора, които да ви подслушват и да следят какво се случва във вашата къща. IP камерите поддържат криптирана безжична връзка IEEE 802.11  b/g, която е достатъчно надеждна, за да не бъде прихваната от трети лица.

4 Добра инвестиция
Бейбифонът ви служи в рамките на няколко месеца, максимум 36. След това използването му се обезсмисля и той се превръща в поредната ненужна вещ. IP камерата може да се използва години наред. Нима когато детето ви поотрасне и някой път се наложи да остане само вкъщи, няма да сте по-спокойни, ако имате постоянна връзка с него? Или пък, когато вече е тийнейджър и прави поредния щур купон? Мрежовите камери могат да са ваш безценен помощник и при грижите за възрастен роднина. Да не забравяме, че могат да се използват и с охранителна цел, когато сте далеч от вкъщи.

5 Икономически изгодна
IP камерата е не само добра инвестиция във времето, тя и финансово е по-изгодна. Ако цената на стандартния видеобейбифон е в рамките на 250 до 500 лв., безжичните  IP камери са около два пъти по-евтини. Тяхната цена варира между 120 и 170 лв. в зависимост от модела и екстрите, които предлага той.