Кошмарът не ме сломи


Мама: Елена Асенова, 31 год., София
Деца: Калина (2 год.) и Камелия (3 мес.)


Първото ми раждане беше тежко. Дъщеря ми Калина беше извадена с вакуум-екстрактор, а аз се сдобих със сериозна епизиотомия. На третия ден, когато ми дадоха бебето, уверено го сложих на гърдата си. През бременността бях чела много за кърменето и си въобразявах, че съм подготвена. Започнах да кърмя бебето „на поискване” и още на следващия ден по зърната ми се появиха големи болезнени мехури, изпълнени с течност.

Няколко часа след като ни изписаха от болницата и се прибрахме у дома, дъщеря ми започна да повръща кръв. Не бях на себе си от страх. Опитах да се свържа с педиатъра на Калина, но неуспешно. Баба ми, която е пенсиониран лекар, ме посъветва да се върна в родилния дом. С треперещи ръце събрах нещата на бебето в една чанта и хукнах към болницата. Предупредиха ме да не кърмя бебето, докато не го прегледат. Докато чакахме дежурната педиатърка, дъщеря ми плачеше от глад. И аз плачех с нея, но от притеснение. Поставиха й диагноза „хеморагична болест на новороденото“ и се наложи да я приемат за лечение. Заради формалност отказаха да ме оставят в болницата при детето ми и трябваше да се прибера вкъщи.Следващите пет дни бяха кошмарни, но и това не успя да сломи увереността ми, че ще кърмя. Не се отчаях и продължих да изцеждам гърдите си през три часа. Когато прибрах бебето у дома, битката за кърменето започна с нова сила. Мехурите по зърната ми се появиха отново, а болката беше непоносима. В главата ми бушуваха хиляди въпроси и съмнения. Реших да потърся помощ от консултант по кърменето и се свързах с д-р Анета Попиванова. Нейната отзивчивост и подкрепа ми помогнаха да не се откажа. Още при първата ни среща тя установи дребен проблем с езика на бебето. Показа ми някои пози за кърмене и ми даде ценни съвети. След всеки разговор с нея получавах прилив на сили и надежда, че всичко ще бъде наред.

Кърмих успешно 1 година и 1 месец, след което се наложи да спра, за да се върна на работа. Всички притеснения, болки и сълзи не успяха да ме откажат, направиха ме по-силна и по-уверена. Убедена бях, че да кърмя детето си е най-доброто, което мога да направя за него.


Сега Калина има по-малка сестричка, която е на 3 месеца. Надявам се, че благодарение на опита, който придобих с първото си дете и безценните съвети на д-р Попиванова, ще кърмя малката Камелия по-дълго.

Мама Елена

Елена Асенова печели наградата от миналия брой – комплект за хранене Philips Avent.