Трудности още от родилния дом

Мама: Радка Димкина, 33 год., Пловдив
Бебета: Георги и Изабела, 11 мес.

Със съпруга ми Георги дълго се борихме, докато видим двете чертички на теста за бременност. Още щом разбрах, че очакваме близнаци, бях убедена, че искам да им дам най-добрия старт, когато се родят – да ги кърмя. Търсейки информация за отглеждането на две бебета едновременно, се свързах с консултантката по кърмене Мария Масларова, която отговаряше на всичките ми въпроси. Постепенно придобих увереност, че ще се справя с предизвикателството да кърмя близнаци.
Когато бебетата се родиха, дъщеря ми Изабела беше с ниско тегло и се нуждаеше от интензивни грижи. Синът ми Георги обаче беше при мен още от третия ден. С помощта на акушерките, които ми показаха как правилно да държа бебето, той засука без проблеми. Няколко дни по-късно поставих и Изабела на гърдата си. Въпреки че млякото беше малко, а кърменето – изтощително, аз не се отказвах.

Трудностите започнаха още в родилния дом. Педиатърката на децата ме посъветва да им давам мляко за кърмачета, за да достигнат необходимото тегло, в противен случай нямало да ни изпишат скоро. Бях объркана и разочарована, но се съгласих да храня близнаците със заместител на майчиното мляко само за да си тръгнем по-скоро от болницата. Продължих често да ги слагам на гърда, за да не ми спре кърмата. Веднага щом се прибрахме у дома, се консултирах с Мария как да премахна храненията със заместител на кърмата. Следвах стриктно указанията й и след 3 дни вече успешно кърмех и двете бебета. След около седмица последва нов стрес – първата лактационна криза. Благодарение на консултантката по кърмене и на съпруга ми, който ме подкрепяше и ми помагаше непрекъснато, не се отказах да кърмя. Пиех чай от билки, които стимулират лактацията, през 3 часа изцеждах кърма с помпа, често слагах бебетата на гърда. Постепенно количеството на млякото се увеличи и беше достатъчно, за да кърмя близнаците.

Когато бебетата бяха на 6 месеца, изживях силен стрес, след който кърмата ми рязко намаля. Отново започнах да пия чай от билки, да изцеждам гърдите си, но нямаше резултат. Наложи се да дохранвам бебетата със заместител на кърма. Консултирах се пак с Мария и тя ми обясни, че възстановяването на лактацията е почти невъзможно. Успокои ме, че следва период на захранване и липсата на кърма не е толкова притеснителна. Горда съм, че въпреки трудностите не се отказах да кърмя близнаците си, като единственото, за което съжалявам, е, че не можах да го правя по-дълго време.

Мама Радка