Девет месеца майчини вълнения… Кой обаче обръща внимание на бъдещия татко? Той също е част от новото семейство и има своите притеснения и тревоги. Замисляли ли сте се как ще се промени вашият партньор, когато бебето проплаче? Дали ще е като бащата мечта – Брад Пит, който се грижи за цяла детска градина? Или пък ще откаже да сменя пелените за еднократна употреба и да става през нощта, когато бебето реве?


 
Модерният татко
Той бута количката с една ръка, докато обикаля магазините, за да избере най-модерните дрехи и аксесоари за бебето, а и за себе си.

Такъв ли е? Ако любимият ви отделя много внимание на външността си и харчи безразсъдно за нея – облича се по последна мода и дори следи fashion TV, много вероятно е до себе си да имате истински моден корифей. От една страна, той ще е много горд да разхожда бебето, когато е облечено по последна мода, за да се хвали пред колегите си. От друга – най-вероятно няма да ви помага при къпането и сменянето на пелените за еднократна употреба, защото ще се притеснява малкото човече да не нацапа чисто новите му дънки или да не се изака на обувките му.
Внимание! Този тип баща мисли само как да купи последния модел количка или кенгуру. При отглеждането на бебето обаче ще се нуждаете от повече подкрепа и помощ освен от съвети за пазаруването. Кажете на половинката си, че оценявате как изглежда и че и вие искате бебето да стане корица на всички списания, но е най-добре да съблече кашмирения си пуловер и да запретне ръкави, за да ви помага малко повече.


Нервният татко
Той постоянно ще ви пита какво да ви помогне, но ако му подадете бебето, ще избяга панически, защото няма да знае какво да прави с него.
Такъв ли е? Ако половинката ви безпомощно се върти около бебето и не смее да го гушне, най-вероятно насреща си имате нервен татко. Той е толкова притеснен да не нарани малкото човече, че предпочита да го гледа отдалече.
Внимание! Този тип мъже по-лесно преодоляват нервността си, когато им възлагат повече задължения около отглеждането на бебето. Поставяйте задачи на любимия си и го оставяйте да се оправя сам. Дори и да знаете по-лесен начин да преповиете малкото, не се намесвайте. Постепенно таткото ще добие по-голяма самоувереност.

Сръчният татко

Той може никога да не е обличал костюм и да не е слагал вратовръзка, но с удоволствие ще сглоби креватчето за бебето и ще постави детската седалка за кола.
Такъв ли е? Ако се наложи да поправи нещо – от бойлера на съседите до входната врата, – той е насреща. Има купчина инструменти и дори каска. „Съпругът ми е изключително сръчен. През бременността сам изработи мебелите за детската стая. Поправя най-различни неща. Не се отказа от хобито си дори и след раждането на сина ни. Понякога обаче е толкова залисан в работата си, че не чува кога бебето плаче”, разказва 31-годишната Маргарита Янева.
Внимание! Сръчният татко е свикнал да следва най-различни указания, докато сглобява и разглобява „играчките си”. След раждането на бебето той има нужда от повече напътствия и окуражаване.

Любещият татко

Той ви обожава. През 9-те месеца ви приготвя здравословна закуска, масажира краката ви, чете приказки на бебето през корема ви.
Такъв ли е? Ако мъжът ви се е грижил за вас като за принцеса, най-вероятно ще продължи да го прави и след раждането на бебето.
Внимание! Обяснете му, че колкото и да го обичате след раждането на малкото човече нещата ще се променят. Вече няма да можете да му обръщате достатъчно внимание, а бебето ще краде голяма част от времето ви. Ето защо той не бива да ревнува. Все пак опитайте се веднъж седмично да останете с таткото без бебето, за да поддържате романтиката между вас. 

Загриженият татко
Той ще поеме грижите за бебето още от първия ден. Ако малкото човече има нужда от смяна на пелените за еднократна употреба – той е насреща, ако бебето плаче през нощта – той ще стане. Няма да протестира дори ако се наложи да го храни и да му пее приспивни песнички. Загриженият татко постоянно ще ви повтаря каква прекрасна майка сте и ще ви подкрепя във всеки момент.
Такъв ли е? Благодарете на Господ. Имате до себе си зрял и самоуверен мъж. Това е перфектният баща.
Внимание! Все пак наглеждайте как таткото се справя с грижите за бебето. “Съпругът ми е идеалният баща, но не притежава инстинкт като мен. Когато го оставя да нахрани дъщеря ни, може да претопли кърмата или пък да облече детето в напълно неподходящи дрехи. Винаги трябва да съм до него и да го наблюдавам”, казва 26-годишната Елена Валериева.

Мързеливият татко
Не очаквайте, че той ще ви помага да нахраните бебето или да го къпете. Мързеливият татко винаги ще намери извинение, за да се измъкне от работата, която му възлагате. Ако обаче възникне кризисна ситуация, той е насреща.
Такъв ли е? Дали майка му е правила всичко за него, когато е бил малък? Отговорът най-вероятно е “Да”. Ето защо той очаква и вие да постъпвате по същия начин. За него е трудно да поеме ролята си на възрастен и на родител.
Внимание! Вярно е, че той работи по цял ден, но и вие не мързелувате. За някои мъже е много трудно да повярват, че отглеждането на бебето е занимание на пълен работен ден и майката дори няма време да изпие едно кафе. Обяснете на половинката си, че искате да сте екип и че така ще се справяте много по-лесно.

Донка Дамянова
психолог