Не е странно, че през 9-те месеца на очакването бъдещият татко може да се чувства “извън играта”, т.е. пренебрегнат. Сигурно нямат брой проучванията какво изпитват бременните през този период, но какво изживяват техните половинки, е почти тера инкогнита.  А всъщност и при мъжете е факт сериозна психологична промяна.

Установено е, че колкото повече приближава Денят, в който ще се появи малкото човече, толкова повече бъдещите татковци стават по-изнервени и притеснени. Тези състояния на духа вероятно отключват и твърде странни сънища при потомците на Адам.Сигурно никога не сте си представяли, че може да правите секс с фолкдивата Анелия пред очите на любимата си? А такъв сюжет насън може да е провокиран от подсъзнателния ви страх, че бременността може да запрати в шеста глуха сексуалния ви живот. Случва ли ви се често да сънувате баба си и дядо си? Предстоящото бащинство “изравя” от паметта забравени семейни спомени и не е странно, че през 9-те месеца някои мъже изпитват силна привързаност към най-близките от детството си.

Проучвания на Института по психология в Северна Каролина, САЩ, установяват, че 35% от бъдещите татковци се чувстват изоставени, ненужни и нещастни, докато коремът на половинката им расте... Често това води до странни сънища. Понякога те са толкова смущаващи, че бъдещият баща дори не смее да ги сподели с партньорката си. Ако и вие сте сред тези, които преживяват най-необясними срещи насън, най-добре е да се “изповядате” сутрин пред любимата си. Сънищата разкриват кои са източниците на вашите тревоги, които чрез споделянето могат да се потушат.


Първите три месеца
В началото партньорът на бременната подсъзнателно се безпокои, че родителството може да се отрази зле на мъжествеността му. Любовта и най-вече денонощните грижи за малкото създание да го направят слаб и ореолът му на “силен пол” да остане в миналото. Ето защо през първите няколко месеца бъдещите татковци често насън се впускат в бурни сексуални авантюри. Те правят необуздана любов със собствената си съпруга, но и с други жени и дори с момичета на повикване. По този начин потомците на Адам се опитват да докажат на себе си, че все още са неотразими в леглото. Всъщност сексуалните сънища означават, че те са твърде разколебани по отношение на мъжествеността си.
От друга страна, през първите няколко месеца бъдещата майка страда от редица неразположения и обикновено за нея сексът не е особено привлекателен. Някои двойки пък умишлено изоставят плътските удоволствия от страх да не навредят на бебето в корема. Липсата на секс обаче може да развихря бурни сексуални фантазии у мъжа, и то най-вече насън...

По средата на очакването
Обикновено след 4-ия месец сексуалните страсти насън намаляват. В този период някои мъже сънуват, че са бременни и дори че раждат. Това може да означава, че бъдещият татко се чувства изолиран от процеса на бременеене, а има голямо желание да споделя с любимата си тези моменти. Погрешно е такива сюжети да се тълкуват като сигнали за хомосексуалност.
В средата на бременността мъжът може да проявява по-голямо внимание към своето семейство и все по-често да “среща” насън забравени свои роднини. В случай че е спохождан от такива сънища, добре е бъдещият татко да положи усилия повече да се сближи с любимата си, защото явно има нужда да се увери, че семейството му ще е стабилно.

На финала
През последните няколко седмици преди да се появи на бял свят бебето, бъдещите татковци, също както техните възлюбени, сънуват едно и също – раждането. Но докато жената “изживява” мъки и болки, сънува как й правят операция или вадят детето с вакуум-екстрактор, обикновено насън мъжът в силна еуфория, заобиколен от компанията на верни приятели, вдига чаша с питие… Е, как да не завиждате на любимия си?!
 
“9 месеца”