Някои жени изпитват особено удоволствие от секса през бременността, но се притесняват как той се отразява на нероденото. Наша читателка споделя чувствата си.
В спалнята ни става все по-спокойно. Страстта отстъпи на нежните любовни игри, които повече напомнят на упражнения по йога. В осмия месец физическата близост става доста трудно удоволствие, признаваме и двамата с моя партньор.
А доскоро изобщо и през ум не ни минаваше да се безпокоим за това. Сега обаче непрекъснато се тормозя, особено след бурните ритници на бебето през поредната ни любовна нощ и следите от кръв, които веднъж забелязах по бельото си. Дали това е неговият протест? Ако можехме само да знаем какво усеща то по време на секс!

Секс в присъствие на трети
В началото всичко беше прекрасно. Бъдещият татко смяташе, че бебето действа благотворно на фантазията ми, а аз намирах, че той ми харесва така, както при първите ни срещи. През следващите три месеца се отдадохме изцяло на еротични удоволствия и бяхме радостни и доволни от себе си, както никога досега.
Нашата дъщеричка сигурно е усещала разтърсващите тласъци на таткото, както и забързаните удари на сърцето ми…
Не вярвам, че това я е навеждало на някакви определени мисли, въпреки че за мен тя беше чувстващо и мислещо същество. Нещо повече – тя беше третата, която имаше думата, в нашия съюз създание, произлязло от самите нас.

Какво ли чува детето ми?
Мислех си, че то просто е доволно от многото хормони на любовта и сексуалните трепети в тялото ми. Сигурна бях, че дъщеря ни чува не само ударите на сърцето ми, но и възбудените възгласи и смеха ни. За да доставя особена радост на малката, веднъж се постарах по време на любовна игра да кажа нещо нежно и същевременно достатъчно силно звучащо на мъжа ми. Всички бяхме възнаградени – аз с хълцане, двамата с пристъпи на смях, а бебето с приключението да усети трусовете от напълно излязлата от контрол диафрагма.

Сексът става по-предпазлив
Особено вълнуваща беше представата ни, че нероденото ни дете може би усеща чувствата, които изпитваме един към друг. Че един ден би могло подсъзнателно да си спомни за хубавото преживяване, което сме му поднасяли с нашите секс сеанси. Но ето че някак внезапно малкото създание порасна. Мястото в преддверието към белия свят вече му отесня. В кулминационния момент на моята наслада, когато матката пристегне здраво бебето ни, вероятно то се чувства все по-неуютно. Усещам нарастващо безпокойство, а очертанията на подобното ми на кит тяло, които виждам в огледалото, напълно развалят удоволствието ми.
Скоро нашата малка героиня ще се впусне във вълнуващо пътешествие. Може би преди това й е необходимо все пак малко спокойствие?

Експертно мнение
Какво усеща нероденото по време на секс?
То чува ударите на майчиното сърце, реагира на гласове и усеща съкращенията на матката.
Вредни ли са за бебето промените в пулса и кръвообращението на майката по време на секс?
По време на секс женските гениталии са по-силно кръвоснабдени, което се отразява благоприятно на матката. В случаите, когато кръвоснабдяването на матката е нарушено, сексът може да влоши храненето на плацентата, а контракциите на матката по време на оргазъм могат да притиснат кръвоносните съдове. В тези редки случаи се препоръчва понижена сексуална активност.
Достигат ли хормоните на майката до бебето?
Досега науката не е изяснила точно как се променят хормоналните нива при сексуалната активност на жената. Може да се предположи обаче, че на детето се отразява по-скоро състоянието на майката – дали тя е щастлива и спокойна, или е стресирана.
Усеща ли детето тласъците на таткото?
Плодът е защитен от околоплодната течност, която го предпазва при резки движения. Освен това по време на секс няма пряк контакт между пениса и нероденото.
Какво означава кървенето след полов контакт?
В такива случаи се налага преглед от акушер-гинеколог. Той ще установи дали има безобидно кървене от отвора на маточната шийка, или застрашаващо бременността усложнение.
Възможно ли е преди раждането бебето да има спомени от сексуалния живот на родителите си?
Има хора, които вероятно си спомнят за чувствата си в майчината утроба. За това обаче досега няма научно потвърдени данни.

Ощетено ли е бебето, ако бъдещата майка изобщо няма сексуални контакти?
Най-важното е бременната да се чувства добре.