Бебето вече е у дома. Какво мисли таткото за бащинството? Заедно сте създали мъничкото човече, но защо тогава изглежда, че живеете в два различни свята? Предлагаме ви “режисьорска книга”, която може да ви помогне да намерите брод един към друг.

Нищо не може да ви подготви за зашеметяващата реалност на родители “новобранци”. Заедно с партньора си ще трябва да се справяте със земетръсната промяна в начина ви на живот. Не е изненадващо, че вместо да плуват в облаците на любовта, след появата на бебето много новоизлюпени майки и татковци се хващат едва ли не за гушите. Вникването в чувствата на другия може да помогне и на двама ви да преодолеете кризата от този съвсем не лек период.

Тя обича само него?
Какво мисли той. Сега бебето е най-важната личност в живота на половинката ми. Не смея да призная дори и пред себе си, но ревнувам от собственото си бебе, което обсебва цялото внимание и време на любимата ми. Знам, че трябва да я подкрепям, но постоянно се чувствам изоставен и пренебрегнат.
Какво може да направите. Напълно естествено е да се концентрирате върху бебето. То се нуждае от вас, докато любимият ви (най-вероятно?) е напълно годен да се грижи за себе си. Той ще трябва да свикне да ви дели с бебето, но се налага да му помогнете. Уверявайте го в любовта си не само като баща на вашето дете, но и като ваш най-скъп спътник.


Обяснявайте му, че се нуждаете от време за бебето, но това няма да трае вечно. Не пренебрегвайте малките жестове на нежност, често напомняйте на таткото, че го обичате и колкото и да сте уморена вечер, винаги го целувайте за лека нощ. Не съм толкова некадърен
Какво мисли той. Всеки път, когато къпя бебето, сменям пелената му или го храня, любимата ме наблюдава иронично, сякаш иска да ми каже, че съм некадърен и неспособен да се грижа за собственото си дете. Дразни ме желанието й да се намесва в тези моменти. Не понасям и убеждението й, че не съм добър родител като нея.
Какво може да направите. Давайте възможност на таткото да се грижи за бебето, ако не искате да се отчужди от него и от вас. Вероятно той ревнува заради времето, което прекарвате с бебето. Дайте му свобода да действа по свой начин. Естествено е да се притеснявате от неговата неловкост, но бебето ви няма да се уплаши до смърт, ако татко му сложи пелената не така, както трябва. Излизайте от време на време за около час, като поверявате детето на грижите на баща му. За вас ще е полезно да си поемете малко въздух, а и ще покажете на скъпия, че му имате доверие. Хвалете го, когато прави нещо за бебето, дори и да не го е заслужил. Важно е той да вярва, че успява да се справи и с тази роля.

Имам ли място в техния съюз?
Какво мисли той. Обичам да гледам бебето и майка му заедно и се гордея с тях, но понякога изглежда, като че ли то е само нейно и няма нищо общо с мен. Изпитвам ревност, че през цялото време тя е с него и връзката им е много силна.
Какво може да направите. Едва ли можете да направите много срещу факта, че мъжът ви по цял ден е на работа. Може обаче да въведете ритуал, който да го сближи с ежедневието на бебето. Подсказвайте му, че малко му завиждате, задето може да отсъства толкова часове от дома, да чете вестник и да похапва сандвич на спокойствие, да води разговори с приятели и колеги… Запазете къпането на бебето за таткото – нека това да е негов постоянен ангажимент. Не се страхувайте, че няма да се справи, не следете критично всяко негово движение и не го напътствайте като строга даскалица.
Планирайте пътувания през почивните дни, които също ще заздравят връзката между таткото и бебето, а и между мама и татко.

Защо избухваме толкова често?
Какво мисли той. Знам, че половинката ми е изморена от грижи за бебето и затова се старая да правя каквото мога вкъщи. Все пропускам обаче нещо и накрая се стига до кавга. Преди никога не сме се карали за миенето на съдовете и не бих искал животът ни да продължи в постоянна конфронтация.
Какво може да направите. Когато двамата сте изморени и стресирани, малките дразнения се раздуват и нервите ви излизат от контрол. Разговаряйте за нещата, които ви притесняват, но избирайте подходящия момент. Не бихте могли да решите нищо, ако и двамата сте изтощени, а бебето с плач чака да го нахраните.
Опитайте се да запазите спокойствие – светът няма да се сгромоляса, ако никой не почисти с прахосмукачката. Обсъдете с таткото какво да прави или да не прави за дома или за бебето и изслушайте и неговите предпочитания. Споразумейте се и кой за какво да отговаря.

“Банкомат” за цял живот?
Какво мисли той. Съгласен съм половинката ми да напусне работа и да се грижи за бебето, но се страхувам, ако финансовото бреме за семейството се стовари изцяло само върху мен.
Какво може да направите. Трябва да се споразумеете как ще се справяте с парите при променените условия. Обикновено кавгите между повечето двойки са за пари, така че изяснете с партньора си този въпрос.
Съставете бюджет, дори преди това да не се е налагало да го правите.
Решете от какво сте готови да се откажете заради икономии и кое е приоритетно за вас.

Край на секса?
Какво мисли той. Не искам любимата ми да приема секса за задължение, но и не съм съгласен да прекарам следващите пет години във въздържане. Сексът ме кара да я чувствам по-близка и той наистина ми липсва.
Какво може да направите. В този период едва ли ще се чувствате секси – носите излишните килограми от бременността, спите само по три часа, нямате време да си измиете косата и три дни се разкарвате с пеньоар с лекета от бебето. Да правите секс “със стиснати зъби”, няма да е добре и за двама ви. Засега се задоволявайте с повече целувки и милувки и обсъждайте открито чувствата си.
Обяснете на партньора си, че няма да сте вечно в тази форма. Открадвайте малко време само за вас двамата, говорете, правете си взаимно масажи или просто се прегръщайте – всеки физически контакт ще е от полза и за двама ви.

Всяка вечер едно и също...
Какво мисли той. Имахме куп предложения за детегледачки, но Тя отклони всичките. Обичам бебето, но не искам всяка вечер да прекарвам вкъщи. Липсват ми социалните ни контакти и не съм съгласен всяка вечер да седя по пантофи с бира пред телевизора.
Какво може да направите. Толкова сте обсебена от бебето, че хич не ви се иска да го оставяте, за да излизате. Добре е да знаете, че контактите с външния свят са важни за духовното ви здраве и не бива да ги изоставяте, а и заради изолацията ви много вероятно е да загубите приятелите, на които по принцип държите. Излизайте за кратко – на кино, на вечеря. Канете близки приятели вечер (не е нужно да осигурявате богата трапеза). Разтоварването с разговори извън пелените и кърменето ще ви даде сили и ще намали напрежението, в което живеете почти 24 часа...