Голямо предимство за бебето е, ако още преди раждането му не само мама, но и татко е убеден, че кърмата е най-добрата храна за старта в живота. Добре е той да приеме безрезервно и факта, че любимата му ще се грижи за детето... десетилетия.

Достойнствата
Урокът по кърмене за таткото започва със запознаването с достойнствата на майчиното мляко. Кои са те?


 Най-хубавото на кърменето е, че то не изисква специална подготовка – топлене, шишета и съдове за миене.
 То се извършва по „рецептата” на майката природа и винаги е с гарантирано качество.

 Тази храна за бебето е евтина!
 Майчиното мляко никога... не изкипява.
 Кърменето е най-добро за вашето бебе. Кърмата съдържа перфектна комбинация от хранителни вещества, соли, витамини, антитела и други защитни средства. В сравнение с хранените със заместител на майчиното мляко кърмените бебета по-рядко развиват хранителни алергии, по-малко боледуват от респираторни и стомашно-чревни заболявания. Кърмата предава на бебето имунитета на майката към болести.
 Кърменето е полезно и здравословно за любимата ви. То засилва връзката й с бебето.
 
Защо тандемът „мама–бебе” ви потиска?

Когато бебето дойде, много бащи преживяват силна ревност. Ангажирането на майката с детето ги кара да се чувстват изолирани и пренебрегнати. Тандемът „кърмеща майка–бебе” и задълбочаването на емоционалната му връзка често събужда у таткото силен смут. Той започва да се притеснява, че остава встрани от грижите за бебето и едва ли в бъдеще ще успее да създаде здрава връзка с детето си. Често се тормози, че не прави нищо за малкото съкровище. Таткото май тайничко дори завижда – мама може да кърми, всеки ден тя овладява нови знания и умения, които я правят по-добрия родител.

Изходът?
Ако сте станали жертва на подобни терзания, най-добрият съвет е да прекарвате колкото може повече време с бебето. Включвайте се по-активно в грижите за него. Помагайте при къпането, при преобличането, участвайте в разходките... Тази ангажираност е много добър лек срещу чувството за бащина непълноценност. Грижите за бебето ще засилят емоционалните връзки не само между вас и него, но и между вас и партньорката ви.

Имайте едно наум
Запомнете, че кърменето е труден и изтощителен процес и вашата помощ е от много голямо значение за майката.  Ако в този период обаче любимата ви отбягва секса, най-добрият подход от ваша страна е да се въоръжите с търпение и да не й натрапвате нагона си. Добре е да знаете, че в периода на кърмене се отделят по-малко хормони, които стимулират производството на вагинален секрет. Без този секрет сексът може да е неприятен, дори болезнен. Не се отчайвайте! Все пак кърменето не трае вечно...

„9 месеца”