Приели сме, че чрез кърмата природата е отредила храненето на бебето да зависи изцяло от майката. Това обаче е само на пръв поглед. Колкото и парадоксално да звучи за някого, според съвременни проучвания се оказва, че младият татко играе важна роля за кърменето. Новоизлюпените бащи, които не проявяват интерес, а понякога дори имат критично отношение към този процес, сериозно повлияват за решението на любимата си да се откаже напълно или твърде рано от кърменето.
Екип от учени под ръководството на италианския д-р Алфредо Писакане от Университета в Неапол е провеждал любопитен експеримент. Изследователите са разделили около стотина татковци на новородени на две групи. Първата група бащи са преминали кратък образователен курс по кърмене. Втората група не е посещавала такъв курс. На занятията акушерки са запознавали мъжете с основните трудности, с които се сблъсква кърмачката, и са давали съвети как татковците могат да я подкрепят. Резултатите от експеримента показват, че шест месеца по-късно в групата на мъжете, преминали краткия курс по кърмене, процентът на техните партньорки, отказали се да кърмят бебето си, е значително по-нисък в сравнение с половинките на мъжете от „необразованата” група.


Сред причините за по-скептично отношение към кърменето някои бащи посочват изнервеността на младата майка, отхвърлянето на кърменето на публични места, появата на проблеми в сексуалния живот, промяната във вида на женските гърди и т.н.
Ако искате като татко “новобранец” действително да сте опора за майката, решила да кърми малкото ви съкровище, добре е да сте подготвен за трудностите и да сте убеден в предимствата на майчиното мляко за бебето.

Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. За да окажете реална подкрепа на партньорката си, преди всичко трябва да сте абсолютно убеден в полезността на кърменето. Помнете, че кърмата съдържа идеалната комбинация от хранителни вещества, соли, витамини и други полезни съставки, укрепващи имунитета на бебето. Според проучвания кърмените бебета развиват по-рядко хранителни алергии, боледуват по-малко от дихателни и стомашно-чревни заболявания. И не на последно място – кърменето е най-евтиният вариант за хранене в първите месеци.
Кърменето се учи. Макар и сукателният рефлекс да е сред инстинктите на новороденото, а гласът на майчината интуиция да е добър съветник, кърменето е процес, който се учи. Влезте в положението на изнервената си половинка, която търси най-удобната поза за кърмене и се тревожи дали бебето й захапва правилно гръдното зърно, и се постарайте да я успокоите. Осигурете на любимата си всички удобства, които ще я накарат да се чувства максимално комфортно.    
Кърменето е изтощително занимание. След като се срещне с трудностите при кърменето, на родилката вече й се струва детска игра носенето на натежалия корем в последните седмици преди раждането. Не забравяйте, че кърменето е труд, който отнема много пот и калории. Ето защо старайте се, когато е възможно, да отменяте половинката си в домакинската работа и да й осигурявате повече време за сън и почивка.
Доказано е, че повечето сън повишава нивото на пролактина в майчиното мляко, а този хормон действа успокоително на бебето.
Тъй като от кърменето се ожаднява и огладнява, ще натрупате червени точки, ако поднасяте на любимата си прясно изцеден плодов сок или лека закуска.
Кърменето е болезнено. Има жени, при които кърменето е по-болезнено от раждането. Препълването на гърдите с мляко, разранените и възпалени зърна могат да докарат младата майка до плач. Волята, която кърменето изисква от жената, заслужава откровено възхищение. Затова бъдете максимално деликатен и състрадателен. Не се сърдете, ако любимата ви отказва интимна близост.
Шанс за опознаване. Минутите, в които бебето се храни от майчината гръд, дават възможност не само за укрепване на връзката между него и мама, но са шанс и за вас да го опознаете по-добре. Наблюдавайте мимиките и реакциите му, докато суче. Повярвайте, че ще научите много за неговия темперамент.
Дори и да се умилявате от гледката на кърмещата майка и бебето, не галете и не пощипвайте малчугана, докато се храни – и на вас няма да ви е приятно някой да ви закача, когато хапвате салатата си.
Има и други начини за близост. Някои мъже изпитват ревност, тъй като смятат, че кърменето силно привързва бебето към майката. На тези мъже обаче им липсва въображение. Ако не пестите усилия и време, пред вас има достатъчно възможности как и вие да създадете топла емоционална връзка с бебето. Къпането, разходките и игрите са все занимания, в които може да има и много прегръдки и нежно общуване с неколкомесечния ви малчуган.   
Кърмачката се нуждае от нежност и внимание. Наистина сутиенът за кърмачки не е секси, а любимата ви, която изпомпва гърдите си, вероятно не предизвиква особено страстни желания. Това обаче съвсем не значи, че в този период тя няма нужда от нежност и комплименти, които да повдигат самочувствието й. Проявявайте деликатност и си спомнете първите месеци на връзката ви, когато сте я “заливали” с поетични обяснения в любов...

Виолета Спиридонова
психолог