Наскоро сте разбрали, че очаквате бебе, а вече сменяте настроението си със скоростта на светлината и сте доста по-чувствителна от обичайното. Дори ТВ прогнозата за времето е способна да ви натъжи, когато току-що научите, че в Мексико очакват мрачно и дъждовно време.


За да успокоите нервното напрежение, вземете хапче… хепиенд по холивудски! За разлика от всякакви други лекарства през 9-те месеца, него можете да приемате в големи дози, без да се притеснявате, че ще ви навреди. Тъкмо обратното – лечебната сила на киното за душата е позната от десетилетия и дори навлиза в практиката на психотерапевтите отвъд океана. Далеч от назидателния тон, филмите помагат в ключови или в гранични ситуации в живота. Те могат да направят раздялата с партньора по-лека, ненатрапчиво да подскажат решение при криза във връзката, могат да носят надежда при неудовлетворено желание за дете и т.н. Те не само развличат, но и помагат на бременната да преодолее страха си от раждането или от предизвикателството да приеме новата роля на майка.

Вероятно, ако до вчера сте били фен на сериозното кино, днес в положението ви на бременна успявате да си мислите единствено за някоя романтична комедия, обилно полята с розова глазура от сладникави послания. Не се страхувайте обаче, че филмите с по-драматичен сюжет ще ви разстроят. Въздействието им може да е особено позитивно за вас. Например документалният филм „Походът на императорите” със сигурност ще докосне най-тънките струни на душата ви. Мъдростта, почерпена от природата, ще ви вдъхнови да приемете родителството като най-важна житейска мисия. А филмовата драма „Подмяната” с участието на Анджелина Джоли пък може да ви разкрие безграничните духовни сили, които майчинството дава на една жена…

6 „бременни” филма с хепиенд  

За забременелите непланирано
„Сервитьорка” (САЩ, 2007 г.)
„Не всяка жена подскача от радост при новината, че очаква бебе! И това не ме прави лош човек!”, казва сервитьорката Джена, току-що разбрала, че е бременна. Баща на бебето й е омразният й бивш съпруг, а ситуацията става още по-объркана, когато тя се запознава с чаровния, но женен гинеколог. Сериозните изпитания и пролетите сълзи обаче са забравени в мига, в който Джена вижда за първи път лицето на новородената си дъщеря.

За изпитващите страх от самотата
„Там, където е сърцето” (САЩ, 2000 г.)
Бременната 17-годишна Новали, изоставена от приятеля си, има 7 долара в джоба си и само един избор – тайно да заживее в универсалния магазин на малък град, докато бебето се роди. Това е история за надеждата, че животът винаги поднася шансове на тези, които знаят какво е любовта… 

За бъдещи татковци
„9 месеца” (САЩ, 1995 г.)
Смразяваща паника! Това е чувството, обзело героя на Хю Грант, когато разбира, че дългогодишната му приятелка е бременна. Младият мъж е предоволен от стила си на живот и дори най-малката промяна сякаш заплашва да развали магията на комфорта му… Това е класика в жанра на комедията, която ще накара бъдещия татко да погледне от забавен ъгъл на новото, което предстои, а бъдещата майка – да забрави страха си от раждането… поне за няколко часа. 
 
За нерешителните
„Родилни мъки” (САЩ, 2009 г.)
Чаровната секретарка Тия се преструва на бременна, за да не бъде уволнена. Заради специалното отношение на околните от ден на ден лъжата става все по-сладка, а идеята за бебе – все по-пленяваща. Но за да мине в друг етап от живота си, Тия трябва да разбере, че преди да станеш добър родител, трябва да се научиш да носиш отговорност за решенията си… 

За раздвоените
„Отново на 17” (САЩ, 2009 г.)
„Ако не бях станал баща толкова рано, можех да съм баскетболна звезда!” Подобни мисли се въртят в ума на 37-годишния Майк – изнервен баща, чийто брак се разпада. Неочаквано съдбата му поднася шанса да се върне назад във времето и да извърви отново пътя, за който е мечтал в продължение на 18 години. Дали обаче тази паралелна реалност ще донесе истинско щастие на Майк?!...  


За търсещите ориентир в хаоса на живота
„Джуно” (САЩ, 2007 г.)
Това не е просто филм за проблемите на днешното поколение тийнейджъри, а за доверието и мъдростта, които възрастните предават на своите деца.
Вместо да избере аборта, 15-годишната Джуно решава да роди и да даде бебето си на бездетно семейство, което да го осинови. Една вълнуваща история, която напомня, че бременността е магично тайнство!

Подготви:
Сандра Димитрова