Писна ви да карате старата раздрънкана лада, искате да усетите какво означава да се возите в нов автомобил. Всъщност мечтата ви не е толкова непостижима. Да си купите кола на лизинг е удобен начин да забравите постоянните срещи с механиците от близкия сервиз и непрекъснатите проблеми с 30-годишната ви трошка. Даниела Донкова, управител на “Кредит Консулт България”, може да ви даде няколко полезни съвета.

Пари назаем
За повечето семейства купуването на нов автомобил излиза прекалено скъпо. Ето защо лизингът или автокредитът е добро решение. Така може да изберете най-подходящата за вас кола и да я изплащате в продължение на няколко години. Лизингът е по-подходящ, тъй като лизинговите дружества предлагат на клиентите си цял пакет от екстри – регистрация на автомобила, “Гражданска отговорност”, “Автокаско” и др.

Стара или нова
Преди да пристъпите към избора на кола на лизинг или автокредит, трябва да решите дали искате нов или вече употребяван автомобил. От това ще зависи колко пари ще ви отпуснат, за какъв срок и при какви условия. Имайте предвид, че повечето финансови институции имат ограничения за възрастта на автомобила. Това означава, че не може да купите прекалено стара кола на изплащане (произведена преди повече от 5–6 години). Колкото по-ново е возилото, толкова по-добра оферта ще получите от лизинговите дружества – лихвата ще е по-ниска, срокът за изплащане по-дълъг и др.

Проверка на богатството
Дали ще ви отпуснат лизинг или автокредит, зависи преди всичко от финансовото ви състояние. Лизинговите дружества имат различни условия, на които трябва да отговаряте. Едно от основните неща обаче е да сте достатъчно платежоспособни, за да може да внасяте месечните си задължения и лихвата и да ви остават достатъчно пари, за да покривате нуждите си. Лизинговата институция прави финансов анализ на всеки потенциален клиент, като взема предвид месечното му възнаграждение, семейното му положение, други кредити и чак след това го одобрява.

Необходими са пари
Все пак обаче не може да си купите кола, без да имате малко спестявания. Дори и да ви одобрят за кредит, пак ще трябва да заплатите част от сумата предварително – т.нар. самоучастие. При различните оферти то варира между 5 и 20% от стойността на колата с ДДС. Сумата зависи от вида на автомобила, дали е нов, лек или тежкотоварен. Добре е да знаете, че колкото по-скъпо возило изберете, толкова по-висок процент самоучастие трябва да платите.

Таксите са важни
Освен основната сума, която трябва да внасяте всеки месец, за да изплатите автомобила си, при лизинга ще платите и еднократни такси. Най-вероятно ще се наложи да ги дадете накуп след подписване на договора. В зависимост от финансовата организация добре е всеки клиент, който се интересува от лизинг, да получи предварителна оферта, в която да става ясно какви лихви и съпътстващи такси ще заплати. За предпочитане е той да се информира за всяка такса, съпътстваща лизинга.

Време е за плащане
Обикновено максималният срок, за който може да вземете лизинг за автомобил, е 5 години. Добре е да знаете, че колкото по-стара е колата, в толкова по-кратък срок трябва да я изплатите. В повечето случаи трябва да внасяте задълженията си на равни вноски в началото на всеки месец. Понякога клиентът е задължен да плати в края на периода т.нар. остатъчна стойност. Лихвеният процент трябва да се уточни предварително в договора. Проучете дали той може да се променя във времето – колко често и при какви условия. Това е изключително важно, тъй като този процент пряко ще повлияе върху сумата, която ще платите за колата.

Къде отива ДДС?
При покупката на автомобила ще трябва да заплатите и ДДС (20%) върху цената му. Поинтересувайте се дали лизинговото дружество, което ви отпуска лизинга, ще поиска да платите данъка накуп в началото, когато подписвате договора, или ще го разсрочи с всяка месечна вноска. Добре е също така да знаете, че ако купите колата от името на фирма, след това може да си върнете 20-те процента данък.

Застраховката
Всяка кола, закупена на лизинг, получава застраховка “Автокаско” и “Гражданска отговорност”. До пълното изплащане на возилото то остава собственост на лизинговото дружество, въпреки че вие носите рисковете при повреда, катастрофа или кражба. Предварително в договора уточнете кога и при какви условия дружеството ще покрие щетите върху автомобила. От значение е да знаете, че ако си купите кола на лизинг, може да я използвате само на територията на България. В случай че ви се наложи да пътувате в чужбина, лизинговото дружество трябва да ви даде съгласие със застраховка “Зелена карта” и “Пълно автокаско за чужбина”.
Нов модел на пежо или пък тойота? Изборът е изцяло във вашите ръце. Покупката на кола на лизинг е удоволствие, което може да си позволите.


Мая Ковачева