Ако се разходите в книжарниците, ще намерите десетки книги със съвети как да поддържате страстта в семейното огнище. Изписани са тонове “мастило” по тази тема, а психолозите печелят купища пари. Самотните сърца могат да открият дори наръчник “Как да си хванете подходящ мъж”. Някои от книгите са интересни, други находчиви, трети напълно лъжливи.


В случай че сте женени от дълго време, сигурно подобни съвети и писания са ви напълно излишни. Най-вероятно сте нарушили всички правила и препоръки. Какво бихте посъветвали обаче тези, които тепърва ще отскочат до гражданското, за да подпишат и да проронят някоя сълза под звуците на Менделсон? Ето няколко широко разпространени мита за женените двойки, от които е по-добре да се пазите.

Никога не си лягайте ядосани
Звучи доста примамливо и е напълно логично да не споделяте брачното ложе, когато и двамата с партньора крещите и чупите порцелановия сервиз от кумовете. По-добре е да изясните недоразумението веднага, а на сутринта да започнете всичко на чисто.
Каква е истината.Понякога скандалът може да продължи до малките часове на нощта и наистина да е трудно да намерите подходящи аргументи, за да защитите поведението си. Когато сте уморени, ядосани и сънени, не мислите разумно. “Когато със съпруга ми осъзнаем, че не можем да се справим със ситуацията, лягаме и на сутринта решаваме нещата много по-бързо. Това е негласно споразумение, което ни спестява много крясъци”, споделя опита в брака си 34-годишната Кристина Янева, майка на 2 деца.


Техни приятели пък потушават конфликтите, като на следващия ден правят приятни неща един за друг. По този начин безмълвно се извиняват за грубите си думи. Разбира се, да легнеш ядосан не е особено добра възможност, но нищо няма да се случи, ако спите в отделни легла. Така поне за малко може да потушите огъня, който бушува между вас.
Бебето ще ви сближи.
“Когато се роди бебето, със съпруга ми непрекъснато си говорехме. Разбира се, всичко се въртеше около бебето. Бърборихме си и се грижехме само за бебето... Животът ни беше животът на бебето... Таткото се върна на работа, а синът ни плачеше по цял ден, защото имаше колики, след това стана нервен, защото се появи и първото зъбче, после пък се простуди... Бях сама и нещастна и имах нужда да обвиня някого за своето страдание. Естествено жертвата бе съпругът ми”, споделя Станимира Пеева, майка на 2-годишния Петър.
Каква е истината. Да станете родители е прекрасно преживяване, но то със сигурност ще се отрази на връзката ви. Има решение и на този проблем. Осъзнайте, че след идването на малкото човече животът ви няма да е същият. Не отказвайте предложената ви помощ, направете график със задълженията у дома. Научете се да правите компромиси и да вземате гъвкави решения. Ако съпругът ви е добър в кухнята, оставете го да готви, на вас да се падне “честта” да перете.

Съпрузите са и най-добрите приятели.
Би било страхотно, стига да е истина. Ако вие познавате съпруга си по-добре от всеки друг, защо да не сте и най-добрият му приятел?!
Каква е истината. Романтичните отношения са много по-различни от приятелството. В противен случай представете си какъв огромен харем с любовници щяхте да имате. Колкото и да ви се иска, съпругът ви не може да ви даде всичко, от което се нуждаете. Той не е съвършеният човек. Не се обвинявайте, ако се чувствате по-близка с някоя приятелка, отколкото с любимия. Мъжът до вас съчетава в едно водопроводчик, любовник, шофьор и баща на децата си... какво повече може да искате от него?! Нима ще може двамата да поклюкарствате заедно или да обикаляте магазините цял ден? Това са момичешки работи.

Не се притеснявайте за липсата на сексуален живот.
През първите няколко месеца след появата на бебето сексът е истински мираж. Не ви се и мисли да изпробвате новите пози от Камасутра, когато малкото човече непрекъснато плаче.
Каква е истината. Добре е да знаете, че след раждането сексът е от изключително значение за запазване на вашата връзка. Това правило важи с особена сила, ако имате второ дете. Когато сте заета, напрегната и ви се иска да избягате, сексът е най-бързият начин да се справите със ситуацията. Благодарение на него ще се отпуснете и ще се освободите от напрежението. Страстта и удоволствието от страстните ласки ще ви накарат да се почувствате отново желана и да забравите пелените за еднократна употреба поне за час. Отдавайте се на бързи горещи удоволствия. Ще забележите, че колкото по-често прегръщате съпруга си, толкова по-добре ще се справяте с напрежението.

Не се карайте пред децата
Когато мама и татко се карат, гледката е страшна. Бебето винаги усеща, ако сте ядосана, а по-големите деца смятат, че дори и най-малката кавга на родителите им може да е сигнал за развод.
Каква е истината. Понякога е добре детето да разбере, че дори хората, които се обичат, не винаги живеят в пълна хармония и разбирателство. Не можете да предпазвате малчугана от конфликтите, защото те са част от ежедневието. Досадно е, ако мама и татко винаги са на едно мнение. С други думи, може би дори е здравословно понякога малкият човек да присъства на спор между родителите си. Разбира се, не бива да се прекалява. Обсъждайте проблеми, които могат да се решат – кой не е изхвърлил боклука или как да се справите с почистването на дома. Обидите и шамарите травмират детето.

Никога не приемай съпруга си за даденост.
Това е тайната за щастливия брак. Ако приемете съпруга си като даденост, ще спрете да го оценявате.
Каква е истината. Всъщност, когато приемате някого за даденост, означава, че му вярвате и му се доверявате. Когато живеете с някого дълго време, вие се научавате взаимно да правите компромиси и приемате взаимно положителните и отрицателните си страни. Така че, ако съпругът ви готви всяка вечер и вие смятате, че това е нещо естествено, съвсем не означава, че е нещо лошо. Редовно оценявайте жестовете, които той прави за вас.