Всичко започва с невероятен оргазъм… и после две чертички на теста за бременност. 9 месеца вашата половинка се наслаждава на удоволствието да общува с бебето, да му говори и да купува малки сладки дрешки. И хоп… малкото човече вече е у дома. Какво обаче следва оттук нататък? Как ще се промени животът ви и защо нищо вече не е както преди? Защо любимата ви жена вече не е страстната котка, в която сте се влюбили, а раздърпана повлекана? Защо всички обръщат толкова много внимание на бебето? Защо вече няма пиянски запои с приятели? Нима един-единствен оргазъм може да доведе до всичко това? Отговорът е: „Да!” Как обаче по-лесно може да се справите със ситуацията? Предлагаме ви няколко изпитани съвета, които да ви помогнат да преодолеете промените, които настъпват в дома ви след появата на детето.


 
Къде отиде любовта?
Сигурно се чудите защо половинката ви постоянно се върти около бебето и напълно ви е игнорирала. Едва ли ще си признаете, че някъде дълбоко в себе си ревнувате от собственото си дете, но откакто то се появи, тя почти не ви обръща внимание. Чувствате се изолиран, изоставен и самотен…

Ролята на татко Нормално е вниманието на половинката ви да е изцяло концентрирано върху бебето. Веднага след раждането то има нужда от нея, докато вие сте достатъчно способен сам да се грижите са себе си. Все пак уверявайте я в любовта си и бъдете сигурен, че тя ще ви отвръща със същото. Опитайте се да свикнете с мисълта, че оттук нататък ще се наложи да делите сърцето й с детето. Не забравяйте, че в този период любимата ви е много натоварена и изморена. Помагайте й и правете малки жестове, които да върнат усмивката й.
 
Как да се справя?
Сигурно се чудите защо, когато вземете мъничето, съпругата ви постоянно седи до вас като швейцарски гвардеец, който охранява Папата. Едва ли може да навредите на бебето чак толкова. Тя обаче не ви дава да храните, да къпете и да преповивате малкото човече или пък ви гледа с ирония и насмешка. Винаги се намесва и е убедена, че не сте достатъчно добър родител като нея. Може би пък има право…

Ролята на татко В никакъв случай не оставяйте половинката си да ви измести от родителските грижи. Естествено е да се притеснявате как и дали ще се справите с къпането на бебето. Бъдете сигурен обаче, че и любимата ви също се чувства неопитна. Запомнете, че увереността идва с практиката. Бебето не е толкова крехко, колкото изглежда, то няма да пострада, ако сложите пелената му накриво. Действайте смело! Борете се за правата си на родител и не оставяйте досадните баби да ви изместят. Скоро ще сте истински факир в преповиването и къпането.

Къде съм аз?
Може би понякога ви се струва, че бебето и майката са едно цяло, в което вие нямате място. Тя постоянно е до него, усеща неговите нужди и може да ги задоволява. Чувствате се като натрапник.
Ролята на татко Ако не вземете отпуск по бащинство, едва ли можете да останете у дома, за да гледате бебето по цял ден. Все пак има някои трикове, които ще ви помогнат да се сближите с малкото човече. Отдавайте му цялото си внимание, когато сте заедно. Планирайте допълнителни занимания през почивните дни. Не се отказвайте от нито един момент, в който може да сте близо до детето си.

Вечните караници
След появата на бебето кавгите ще са увеличават значително. И вие, и половинката ви ще сте много изнервени и дори най-незначителният повод ще предизвиква разгорещен спор. Умората от грижите и проблемите около бебето могат да са предпоставка за много семейни неразбории.
Ролята на татко Когато и двамата сте изморени и стресирани, дори и най-малките дразнения се раздуват и нервите ви излизат от контрол. Ето защо най-доброто решение е постоянно да разговаряте за нещата, които ви притесняват. Важно обаче е да изберете подходящия момент. Не може да решите недоразуменията си, когато и двамата крещите. Избирайте битките си. Разпределете по равно ролите си в домакинството и грижите за бебето.

С празни джобове
Въпреки всички проблеми появата на бебето може да се окаже най-хубавото нещо, което ви се е случвало досега. То обаче бавно и постепенно ви води до финансов колапс. Количка, креватче, пелени за еднократна употреба, шишета, кремчета и какво ли още не… Сигурно се чудите дали ще издържите финансово, още повече когато половинката ви вече не работи.
Ролята на татко За съжаление много от кавгите в семейството са именно заради пари. Ето защо още преди появата на детето, направете строг финансов разчет. Съставете бюджет и преценете от какво може да се откажете. Когато имате пред себе си списък с всичките си разходи, ще разберете, че може да направите много икономии.

Без секс?!
Повечето лекари съветват майката да се отдаде на страстни ласки 40 дни след раждането на бебето. Защо ли обаче любимата ви не иска да си „играе” с вас вече цели 3 месеца? Нима ще останете на „сух режим” години наред?!
Ролята на татко Не забравяйте, че в този момент половинката ви едва ли се чувства много секси – все още има няколко килограма в повече, рядко спи, а и вече почти е забравила как изглежда гребенът. В повечето случаи се разхожда у дома с широка нощница, за да може да кърми бебето. Това не е образът на страстната богиня, която познавахте от миналото. Запомнете, че и този период скоро ще мине. Не притискайте любимата си. Не е добре тя да прави компромис само за да задоволи желанието ви. Бъдете търпелив и ще бъдете щедро възнаграден.

Досадно ежедневие
Времето лети, а положението у дома не се променя. Струва ви се, че половинката ви още повече се привързва към бебето. Не иска да излиза без него, не дава и дума да се продума за детегледачка или пък да отидете на почивка без малкото зверче. Постепенно започват да ви липсват социалните контакти, а ежедневието ви става скучно. Тя сякаш се е пристрастила към бебето.
Ролята на татко Време е да извадите любимата си от унеса, в който е изпаднала, и да прекратите нейното обсебване. Дори и да не иска, направете всичко възможно да я принудите по-често да излиза навън. Тя трябва да разбере, че не може да прекарва 24 часа с детето си. Обяснете й, че заради изолацията, в която се поставя, скоро ще изгуби приятелите си, а манията по бебето не е здравословна. Изведете я на кино или на вечеря. Създайте си ритуали. Извикайте някой да гледа малкото човече поне веднъж седмично. Избягвайте разговори за пелени и кърмене.

„9 месеца“