Много двойки притежават учудващата способност да боледуват, „бременеят” и „раждат” заедно. Не са редки случаите, когато бъдещият татко минава през неразположения, сходни с усещанията на бременната си половинка, дори солидарно… пълнее заедно с нея.


Това е израз на желанието на двойката да регулира отношенията си и да се измени в синхрон с промените, които й предстоят. Има обаче и двойки, за които бременността се превръща в голямо изпитание. При тях кризата в отношенията започва още непосредствено след вестта, че очакват бебе. От този момент мъжът и жената заживяват с идеята за появата на бъдещ живот и че трябва

да отворят място за трети човек между тях
Бъдещата майка като че ли няма голям избор – промените в тялото й и ритничетата на бебето непрестанно й напомнят, че подготовката трябва да започне. За мъжа обаче ситуацията изглежда по-различно. Той може да избере през тези месеци да е пълноценен спътник на половинката си, което, заедно с радостните емоции, често означава и много напрежение. Другият вариант е да остане с бира в ръка пред телевизора в очакване партньорката му да върши „женската работа”…
Противоречивите емоции, които изпитва бъдещият татко през 9-те месеца, не бива да се подценяват. Още от първите седмици той е връхлетян от мисълта, че

непрестанно трябва да догонва половинката си

в нейните физически и емоционални преживявания поради простия факт, че тя има физическа връзка с бебето. Усещанията й, до които той няма пряк достъп, често го карат да се чувства не само изолиран, но и засрамен от собствените си страхове и объркване. През погледа му връзката между майката и нероденото й дете започва да изглежда застрашаващо близка и все по-неразбираема. А когато на хоризонта се появят тъщата и други роднини, и без това уязвимата от изискванията на бременността интимност между двамата партньори в голяма степен е застрашена. Бебето дори още не се е появило на белия свят, а мисълта, че „вече нищо не е същото”, е способна истински да паникьоса много бъдещи татковци и да ги накара да си представят апокалиптични картини за бъдещия си живот и за самите себе си като родители. Често в тази ситуация може да се събудят ревността и конкуренцията, преживени в детството към брат или сестра за вниманието на мама, и да се появи несъзнавано съревнование с очакваното бебе.
Обидени или уплашени, тези мъже оставят своята партньорка сама да изминава пътя към раждането или да бъде придружавана от любезно предлагащите помощта си роднини. Неусетно тези трети лица поемат ролята на “абдикиралия” бъдещ татко, а това несъмнено затруднява задачата му да върне позициите си, когато бебето се роди.
Напрежението при бременната също се покачва и партньорът й често се превръща
в основния виновник за милион неща

Мъжът е обвиняван, че не е достатъчно чувствителен към любимата си, че не може да осигури достатъчно пари за бебето, че не е на разположение във важните моменти и т.н.
За някои мъже тази ситуация става непоносима и се стига до решението да се оттеглят от семейната сцена. Настъпва раздяла, като класическият вариант е бъдещата майка да се завърне при родителите си, а бъдещият татко – към ергенския живот.
Такъв е случаят на Андрей (31 год.) и Анна (28 год.). След двегодишна връзка те с радостно вълнение посрещат появата на двете чертички на теста за бременност. След неколкоседмична еуфория обаче нещата поемат в
посока, неочаквана за бъдещия татко

Ден след ден поведението на Анна му се струва все по-странно. Тя затрупва спалнята с каталози на бебешки дрешки и продукти, прекарва всяка вечер в Интернет форуми за майчинство и всеки ден води едночасови телефонни разговори с майка си… Закъде се е разбързала така, нали остават цели седем месеца до заветния ден, пита се изнервеният Андрей. Той все по-често заварва тъща си у дома и има чувството, че двете с Анна по цял ден заговорничат, сякаш с единствената цел да го изненадват с все по-скъпоструващи идеи за бебешко обзавеждане. У Андрей започва да се засилва усещането, че за него има все по-малко място у дома. Като че ли той е само банкова сметка и оттук нататък мисията му в живота ще е
да задоволява всяка претенция

на половинката си и на бъдещото си дете
Не разбират ли колко тежко ще му е с бебе, кредит и неработеща жена?! Особено го изнервя мисълта, че трябва за пореден път да се измъква от работа за ехографския преглед на бременната си половинка или че предстоящият курс за родители е на път да „провали” поредната му среща с приятелите.
Бъдещият татко все по-често прекарва вечерите си в мъжка компания, а любимата му се струва все по-нервна, докачлива и вечно неудовлетворена от всичко. Така ли ще продължават нещата занапред? Дали двамата не избързаха с бебето?!... Сред многото тревожни мисли и след поредния скандал Андрей си взема нещата и се премества при свой приятел…   
Разбира се, не всички семейства преминават през толкова критични периоди. Въпреки това всяка двойка трябва да измине своя път в подготовката си за бебето. Това, освен позитивни емоции, включва и промени, които създават напрежение между партньорите и ги изправят пред предизвикателството на нови роли.
За да преминете успешно през този често кризисен период, важно е да останете емоционално близо един до друг, да не позволявате в общуването ви да зейнат пукнатини. Добър начин например е да посвещавате поне една вечер в седмицата на занимание, което и двамата сте обичали, преди темата за бебето да стане номер едно.
Не очаквайте от другия светкавична промяна. Дайте му време да се адаптира към новата си роля на бъдещ родител. Не приемайте и безрезервно съвети от загрижени роднини и приятели, защото техният опит е субективен и това, което е било ефективно в техните партньорски отношения, може да не е приложимо при вас.
Разговаряйте за страховете си, свързани с появата на бебето. Обсъдете например доколко и по какъв начин сте готови да приемате помощта на роднини, приятели и бавачки. Бъдете гъвкави – напълно постижимо е да приемете помощ отвън, без това обаче да обърква отношенията ви.
Помнете, че в този период съмненията и страховете са нещо напълно естествено. И ако напрежението е твърде голямо, не се колебайте да потърсите помощ, която да ви накара да се почувствате по-уверени – курсове за родители, семейна консултация или дори разговор с приятел.

Румяна Радулова
психолог и семеен терапевт
тел. 0888 66 37 26