qdeЯпония - Японците се радват на най-дълга продължителност на живота, като главна причина за това вероятно е храната, която консумират от най-ранна възраст. Оризът заема основно място в менюто и на малките деца. Всички останали храни – риба, месо, зеленчуци, са добавки, които само засилват вкуса на ориза. Типични храни за малчуганите са ориз, подправен с яйце, с печена на скара риба или с други морски дарове (по-популярни от месото поради островния характер на страната), и допълнително блюдо с леко сварени сезонни зеленчуци и супа.


Други предпочитани храни са спагетите и елдата, включени в рибена супа със соев сос и зеленчуци, тофу със зеленчуци, мариновани зеленчуци.

Сладките изкушения са кими-топчета с яйце, захарни сладкиши от оризово брашно, които буквално се топят в устата.

Южна Африка
Независимо от възрастта, расата или класата основното ястие на южноафриканците е гъстата царевична каша или овесената каша, смесена с царевица.


Обичайна храна са сандвичите с мармайт (концентрирана мая за мазане, получена при варенето на бира) и чаят с мляко и захар. Малко количество мармайт се добавя към намазана с масло филия хляб. Южноафриканците обичат силния вкус на тази храна, който е твърде странен. Американец го описва като “соев сос, който е оставен да ври, докато се превърне в лепило, след което е смесен с катран”. Тази храна обаче е особено богата на витамини от група В.
Сладкото изкушение е гуава – хляб, намазан с течен шоколад.

Австралия
Тук е разпространен веджемайтът (подобен на южноафриканския мармайт) – сандвич, намазан с екстракт от мая. Неофициално веджемайтът се смята за една от националните храни на Австралия (годишно се продават 22 млн. буркана от него). Когато се предлага на децата, за да се смекчи силният му вкус, се добавят фъстъчено масло, конфитюр или сирене.
Сред предпочитаните храни са ривита (хрускав хляб), джайнът (австралийски йогурт), чийзмайтът (печен хляб с веджемайт и сирене), цвеклото.
Сладките изкушения са стафидите, сладкишите с мюсли и различни горски плодове – малини, боровинки, ягоди.

Дания
Фаворитни са фрикаделите (топчета от месо) и кълцаните салати. Децата обичат и смореброд – сандвичи с черен хляб и лебервурст, шунка, риба, датско сирене, фрикадели, червено цвекло. Подобно на немските си съседи, датчаните консумират много месо и картофи. Традиционно пресните плодове и зеленчуци не са в изобилие поради трудното им отглеждане. Днес обаче салатите и зеленчуците са обичайна храна. Ябълки, череши и френско грозде се сервират в малко количество със сирене или за украса на различни десерти.

Швеция
Шведите са на първо място в света по консумация на кетчуп, като децата също допринасят за това първенство. Към какво добавят кетчуп? Според родителите – към всичко, което може да се яде. Обичани са макароните или другите тестени изделия със сирене и кетчуп.
Предпочитани храни са фалукорв (шведски салам), задушено месо, пържена риба, скумрия, месни топчета, овесена каша, палачинки.
Сладкото изкушение е сладоледът. Шведите са сред първите десет държави по консумацията на това лакомство. Те обаче внимават децата им да не прекаляват с него. Често вместо сладолед им предлагат плодове, плодови сокове и крем с плодова заливка.

Индия
Индийските деца обожават кичди – гъсто блюдо от ориз и леща, което се поглъща лесно. Родителите го включват в менюто на детето си поради това, че съдържа почти всички хранителни вещества, от които то се нуждае.
Друго популярно ястие се приготвя от моркови и зелен фасул и агнешко или пилешко месо. Съставките се сваряват с масло и куркума. Традиционно храната се яде с ръце, затова зеленчуците и месото трябва да са много добре разварени, след което се пасират. За засилване на вкуса се добавят няколко капки лимонов сок или мариновани резенчета манго.
Предпочитани храни са и алу гоби (картофи и карфиол) с къри, парота, нан или чапати (различни видове хлебни питки), поднасяни със субзи (подлучени зеленчуци). В Южна Индия децата се хранят с ориз и кисело мляко.
Сладкото изкушение са гулаб джамун – пържени тестени топки, потопени в сироп, ласи – питие от кисело мляко, подсладено с манго, кер – оризов пудинг с кардамон.

Израел
В детското меню се включват три вида сандвичи – с масло и маслини, със солено прясно сирене и с течен шоколад. Сандвичите (обикновено с бял хляб) се поднасят с йогурт, с парче плод и портокалов или кайсиев сок или с мляко с какао.
Сред предпочитаните храни е и израелската салата, приготвена от нарязани на кубчета краставици, моркови, целина, лук, чушки, маслини – всичко подправено със зехтин и лимонов сок. В салатата не се слагат листни зеленчуци.
Сладките изкушения са популярният сладолед, шоколадът и бамба – бухнал сладкиш с фъстъчено масло.

Бразилия
Изобилието от пресни плодове поради тропическия климат осигурява здравословно хранене на децата. Пърженето не е на почит, обикновено продуктите се задушават. Типичното меню включва ориз и боб с добавка на някакво месо – говежда кайма, пиле, риба или свинско, и зеленчуци – картофи, броколи, спанак, грах или моркови. Сред предпочитаните храни са различни видове боб, пилешки крокети, сандвичи със сирене, тестени изделия с доматен сос.
Сладките изкушения са тропически плодове – папая, манго, гуава, киви, смокини, и различни видове банани и плодови сокове. Традиционни десерти са сладоледът и пудингът.

Турция
Турските деца си доставят голямо количество хранителни вещества с популярното блюдо, наречено тюрлю. В него се използват зеленчуци според сезона, но най-често целина, грах, зелен фасул, спанак, артишок, тиквички. Добавките могат да са ориз, булгур, леща, пилешко, агнешко или говеждо месо. Към основното блюдо се поднасят салата от домати, краставици и чушки, и ориз, ако не е включен в сготвеното ястие. Повечето храни се гарнират с йогурт. В детското меню участват още хляб (към всяко ястие), шишчета, овче сирене, пюре от спанак.
Сладките изкушения са домашните сладкиши и кремове, локумът.

Корея
По правило храната в тази страна е доста лютива. Корейчетата обичат кимчи – ястие от мариновани зеленчуци, съдържащо много лют пипер. Към него се добавят китайско зеле, репички, чесън, лук и понякога морски дарове.
Друга любима храна е ким баб. Тя се състои от ориз и малко зеленчуци, увити във водорасли.
Сред предпочитаните ястия е и бибимбаб – бял ориз с говеждо месо, зеленчуци и пържени яйца, обилно залети с лютив сос. Корейците харесват и спагети, приготвени с яйца и лук.
Сладките изкушения са бонбоните и сладоледът. Популярен е и сладкишът с пъпеш.