Вече има всякакви източници на информация, благодарение на които мама и татко могат да се подготвят за появата на бебето. Дали обаче всичко, което научавате през 9-те месеца и след това, е истина и не живеете ли в дълбока заблуда какво е родителството?!Непознатото дете
Повечето майки са убедени, че познават детето си повече от всеки друг. Че кой освен мама е наясно как заспива мъничето, какво обича да хапва и кои са любимите му играчки? Защо тогава, когато малкото остане с баба и дядо или отиде на градина, показва по-различен характер? Всъщност колкото и да не ви се вярва, вие отглеждате непознат у дома. Вярно е, че родителите са наясно с темперамента на своя малчуган, но въпреки това любовта и привързаността към него ги заслепяват. Колкото повече расте детето, толкова по-нереална преценка за него имат мама и татко. Това обяснява и факта, че в пубертета детето е напълно откъснато от тях. Наскоро бе представено проучване на българския офис на Службата по наркотици и престъпност към ООН. Според резултатите 73% от родителите са сигурни, че децата им никога не са опитвали наркотици, докато едва 27% от тийнейджърите заявяват, че действително не са посягали към дрогата. Учителите в детската градина, майките от площадката, дори бабите и дядовците виждат детето в по-различна и по-реална светлина. Извън защитата на дома си обаче детето е в непозната среда, където впряга всичките си сили, за да се справи. Така то показва някои съвсем различни черти от характера си. Извън майчината опека, малкото е подложено на различни влияния, които ръководят действията му. Ето защо трябва да сте подготвени, че един ден малкото ви съкровище може да ви изненада и да откриете в него черти, за които дори и не сте подозирали.


Аз решавам!
Кой и какво определя характера на детето? Гените, мама и татко или заобикалящата среда? Много родители смятат, че възпитанието на малкото човече изцяло зависи от тях. Те решават неговото бъдеще и формират характера му. Ето защо те го записват на уроци по пиано, в школа по карате… Разбира се, усилията им не са напразни, но наскоро проведено проучване показва, че гените определят около 30–70% от темперамента на човека. Освен тях има още десетки неща, които могат да тласнат мъничето в една или в друга посока. Още през XVIII в. в Испания са открили, че формата на бюста оказва влияние върху женския характер. Гадаенето по женските гърди се е превърнало в наука – стерномантия. Твърди се, че и по прическата може да се определи дали детето ще е срамежливо, или отракано. Някои пък са убедени, че зодиакалните знаци влияят върху характера на човека, неговите желания и мечти.

Как да оставя бебето
Повечето майки изпитват нужда да са постоянно до детето си – да го закрилят и пазят. Това е дълбоко вкоренен инстинкт, с който жената много трудно може да се пребори. Ето защо много работещи майки изпитват угризения, че не са с детето си по цял ден. Родителите често се страхуват, че то ще израсне, без да е усещало тяхното присъствие. Въпреки това добре е да знаете, че детето не винаги иска мама да е наблизо. Докато е съвсем малко, то се чувства сигурно и доволно, когато някой постоянно се занимава с него. С течение на времето обаче предпочита да остава за малко само. Така спокойно може да експериментира. Вече има доказателства, че прекаленото внимание от страна на родителите може да забави развитието на малчугана. Важно е да осъзнаете, че детето ви не е порцеланова кукла. Според проучване на американски учени най-добре се чувстват децата, чиито майки работят почасово.


Искам да съм като мама
Коя майка тайно не мечтае детето й да стане като нея – любеща, искрена, преуспяла… Защо обаче често малчуганът поема в съвсем друга посока и като порасне, дори се страхува да не подражава на някой от родителите си? Добре е да знаете, че детето постоянно ви наблюдава. Първоначално то се опитва да се превърне във ваше копие, но с течение на времето забелязва редица ваши грешки. Така си вади поуки и се опитва да не ги повтаря в бъдеще.

Безценното съкровище
Дрешки, играчки, модерни джаджи… Все повече родители се надпреварват да купуват какво ли не за своето безценно съкровище. Те се опитват да задоволят всяка негова прищявка. Ако се огледате обаче, ще се убедите, че много от тези неща не са нужни на детето. Често родителите се чувстват длъжни да осигурят всичко на малкото, независимо колко безсмислено е то. Така те купуват скъпи колички и говорещи кукли. Добре е да запомните, че единствено любовта и грижите са онова, от което малчуганът наистина се нуждае.

Павлина Желева
психолог