Какво бихте казали, ако видите две жени да се прегръщат и целуват и да си разменят интимни ласки? Хомосексуалните двойки са навсякъде около нас и за разлика отпреди 15 години те вече не се крият. Днес любовта между хората от еднакъв пол вече не прави впечатление. Какво би станало обаче, ако те отглеждат малко бебе? Мирела* е на 34 години и живее в София с интимната си приятелка Нина. Двете отглеждат 11-месечната Виктория и са прекрасно щастливо семейство. В България все още сватбите между хора от еднакъв пол не са разрешени, но въпреки това много хомосексуални двойки живеят на семейни начала. Именно такъв е случаят с двете майки. Двете се събрали под един покрив, когато Мирела вече била бременна в 8-ия месец. Две години по-рано обаче те започнали да правят планове за бебе За съжаление фактът, че са жени, възпрепятствал намеренията им. И двете искали бащата на детето им винаги да е наблизо, да го познава и да му дава подкрепата си. Все пак не били толкова много мъжете, готови на тази крачка. Бъдещите майки трябвало да се преборят първо със собствените си предразсъдъци и след това да вземат решение. Търсели не просто донор на сперма, а човек, който да разбере желанието им да направят семейството си пълноценно.
За щастие техен приятел, също хомосексуалист, приел предложението им да стане баща на бъдещото бебче. Въпросът бил коя от двете дами да забременее и да роди малката Виктория. Решението наистина било съдбоносно. “Винаги съм искала да усетя как малкото същество се развива под сърцето ми. Знаех, че съм готова да дам нов живот, копнеех отдавна за този момент. Бях родена да стана майка. Мисълта да галя корема си и да знам, че в него се крие мъничко същество, ме изпълваше с радост. Нина бе по-склонна да ми предостави тази роля и не се противеше на решението”, разказва Мирела. Тя се усмихва при мисълта за секс с бащата на Виктория.


Любовният акт бил напълно невъзможен защото между тях нямало никакво привличане. “Направихме инсеминацията вкъщи. Не се оказа чак толкова трудно, колкото си го представяхме. Използвахме спринцовка и за учудване и на трима ни забременях веднага. Всички бяхме безкрайно щастливи, че ще ставаме родители”, допълва биологичната майка на Виктория. “Погледнато отстрани, някой би решил, че сме луди, но зачеването ин витро или инсеминацията в лаборатория стават по същия начин.”
Нина била точно толкова доволна, колкото и биологичните родители на бебето. Двете бъдещи майки обаче не се осмелили да посетят нито едно училище за бременни, защото се притеснявали как ще ги приемат останалите “ученички”. Ето защо се консултирали с доверена акушерка, която им давала полезни съвети за отглеждането на бебето.

Мирела родила две седмици преди термина, а любимата й стояла до нея през цялото време. Двете майки избрали частна клиника в София, за да се предпазят от любопитни очи. Виктория се родила бързо след епизиотомия, имала мерки на принцеса. Таткото също чакал нетърпеливо пред болницата. “Искаме той да е част от живота на детето и затова сега често идва да я вижда”, споделят двете майки. Избрали името Виктория което в превод означава победа, защото успели да се преборят със своите съмнения и предразсъдъци. Добре знаят обаче, че скоро ще трябва да се борят и с предразсъдъците на околните.
Как ли малката Виктория ще ги нарича, като порасне – “мамо” и “майче”. Мирела е мама, а Нина – майче. Двете са се разбрали по този въпрос още преди раждането. Те са решили, че след като момиченцето порасне достатъчно, ще му обяснят, че то има две майки и един татко, които безкрайно много го обичат, а освен това и толкова много приятели и познати...
Двете дами не се притесняват, че може да се разделят и така да ощетят малкото момиченце. Те имат еднакви възгледи за възпитанието му и прекарват доста време в дискутиране на тази тема. “За щастие да живееш в голям град, ти дава повече възможности и да си лесбийска двойка, не те ограничава”, коментират двете. Все още обаче са резервирани и предпочитат да не се сближават с други, поели по техния път. Двете майки са убедени, че са взели правилно решение и с любов отглеждат малкото си момиченце.

*Имената са променени