Партньорката ви мечтае за няколко свободни мига далеч от детето, а вие най-вероятно копнеете да се откъснете от мислите за работата от 9 до 17 ч. Сигурно се чудите как да организирате времето си така, че да изгледате на спокойствие някой мач с приятелите. Знаете ли обаче колко по-добре би било да поритате топка с малчугана, който също като вас е затворен у дома?

Здрав дух в здраво тяло
Култът към здравото и красиво тяло датира от античността. Днес повечето хора трупат мускулна маса във фитнеса, борят се със стреса на тенис корта и в залата за скуош, разнообразяват гледането на телевизия с въртене на педалите на велоергометър и с размахване на гирички пред любимия сериал... Татковците и майките обаче са облагодетелствани. Малкото човече, което отнема цялото им време, е идеалният фитнес уред – винаги се променя, постоянно увеличава натоварването и практически е неуморимо. Така че не се отказвайте от възможността да се напрегнете с малкото съкровище, което постоянно иска да се надбягвате или да си играете на криеница. Освен красивата и стегната мускулатура редовната физическа активност дава самочувствие и успешно премахва психичното напрежение, зарежда с оптимизъм и прочиства съзнанието. Причините за това се крият във влиянието на спорта върху организма.


Кислород. Белите дробове започват да работят по-активно и кръвта става по-богата на кислород. Така притокът на кислород към мозъка се увеличава (до 100% при някои спортове), което от своя страна стимулира неговата дейност – подобрява паметта, повишава настроението...
Тъкани и органи. Костите, ставите, сухожилията и мускулите укрепват – така рискът от проблеми с опорно-двигателния апарат в по-късна възраст се понижава. Сърцето също подобрява състоянието си, като сърдечната честота (пулсът) спада. Образуват се нови кръвоносни съдове и се стимулира имунната система.

Спортен дух
Склонността към спортуване в зряла възраст се залага от физическата активност в детството. Колкото повече лудува детето, толкова по-ясно ще съзнава нуждата да се грижи за тялото си. Ако това не ви убеди, че трябва да играете футбол с наследника си, знайте, че според редица проучвания физическата активност е много по-важна за отрочето ви, отколкото за вас. Някои специалисти дори твърдят, че тя е толкова насъщна, колкото са храната, водата и сънят. Освен спортния дух буйните игри тренират фините движения, подобряват стойката и са здравословна алтернатива на заседналия живот пред компютъра и телевизора. Колкото по-често детето ви се катери и тича, толкова по-лесно ще му е да се концентрира върху игрите си с малки и фини играчки. Преди да се оправдаете с липсата на терен, замислете се колко близо са площадката пред блока и кварталната градинка.
Отделяйте време да лудувате с момиченцето или момченцето, което дреме и се мъчи с кубчетата в съседната стая. Няколко обиколки навън след работа, малко футбол в събота и неделя, дори половин час федербал с по-големите – каквото и да изберете, няма да сбъркате. Не само че ще спестите пари от картата за фитнес, но ще върнете и доброто настроение на любимата си и ще укрепите връзката си с малчугана. Пък и не са ли игрите с детето на открито добро оправдание да се върнете в детството, докато стопявате малкото си бирено коремче?