Където и да живеете – и в голям град, и в мъничко селце, като майка ще се сблъсквате с един и същи проблем – винаги около вас ще има любопитни, безкрайно любезни и невероятно нахални съседки.


Тези съседи постоянно стоят на улицата, пред блока или в близката градинка и обсъждат какво става наоколо. Ако сте с нова прическа, нова рокля или просто мъжът ви е спал накриво, те ще го забележат. Любезните съседки не са толкова опасни, когато става въпрос за дребни неща, но винаги се месят и във възпитанието на децата. Езикът им е остър и не прощава. Със сигурност, докато сте била бременна, са ви питали за пола на бебето, за това дали сте избрали име, обсъждали са големината на корема ви, интересували са се дали вече сте купили дрешки, какъв ще е цветът на детската стая...

“Бяхме навън с 2-годишната ми дъщеря Яна, когато тя започна да плаче и да се тръшка, защото искаше да й купя бонбони. Когато й отказах, тя ревна още по-силно и дори ме удари. Пред блока, в който живея, се бяха събрали три съседки, които започнаха да цъкат колко невъзпитано дете имам и как трябва да го набия. Бяха безкрайно разочаровани, защото спокойно обясних на Яна, че сега не е време за бонбони. Въпреки това ми стана много неприятно от забележките им и неодобрителните им погледи”, разказва 29-годишната Елена Янева.
Ако събирате по 1 лв. всеки път когато някой ви направи забележка за отглеждането на детето, когато то стане на 18 години, ще му купите кола.

Преди всичко не вземайте навътре критичните погледи, най-малкото, ако те идват от страна на некомпетентни баби в градинката. В случай че останете до тях, със сигурност ще чуете невероятни истории за това какви великолепни родители са били навремето и как сега младежта се е разхайтила. Най-добре заровете томахавката на войната.
Следващия път, когато детето ви се държи неприлично пред възрастни дами, дръпнете го настрана. Приберете се вкъщи или просто сменете градинката. В момента, в който детето ви се успокои, може да се върнете обратно, а вероятно досадните съседки ще са намерили друго занимание и ще ви оставят на спокойствие.
Игнорирайте строго вдигнатите им вежди и с твърд глас им кажете, че уважавате техните съвети, но спазвате свои правила и дисциплина и това, което те ви казват, не е добро нито за вас, нито за вашето дете. Не се карайте с тях, защо все пак те са възрастни жени, които няма какво друго да правят, освен да одумват този и онзи...