Всяка година разводите се увеличават. Несъответствие в характерите, парични проблеми, домашно насилие… причините са безброй. За съжаление да си разведена и с дете често пъти означава да загубиш всички шансове за нова любовна авантюра. Все пак, ако искате да се завърнете на любовния фронт, има някои правила, които е добре да спазвате. Така, освен че ще сте страхотна майка, бързо ще намерите и мъжа на мечтите си… отново.

Много разведени жени се страхуват да започнат нова връзка, защото смятат, че пак ще са нещастни, а и се притесняват за детето си. След раздялата или смъртта на партньора е нужно известно време, за да се справите с негативните чувства и да решите да продължите напред. Важно е да осъзнаете, че и детето ви, колкото и да е малко, се бори със същите демони и страхове, без дори да осъзнава какво и защо се случва с родителите му. От друга страна, то има много по-малък житейски опит. За него времето, което мама и татко са били заедно, е прекалено малко. Това е и причината да не може да разбере защо искате да се срещате с нови хора. „Оказа се, че


да си самотна майка е по-трудно

отколкото си представях. Не знам как да отговоря на всички въпроси на детето си и на мъжете, с които се виждам”, казва Мария Попова, майка на 3-годишно момиченце. „Когато се срещна с някого, не знам какво да направя – дали веднага да си призная, че имам дете, или да изчакам. Има две възможности – мъжът бързо да избяга или, още по-лошото, да изчака, докато се запознае с дъщеря ми и след това да изчезне.” Най-доброто, което Мария може да направи, е още на първата среща да съобщи, че има дете. След това може да се държи според реакцията на мъжа. Ако той приема ситуацията, връзката ще продължи, ако ли не – всичко приключва бързо и без наранени чувства.
Младата майка признава, че след като веднъж е започнала де се среща с нови мъже, е осъзнала

колко подозрителна е станала

„Знаех, че всяко решение, което взема, ще засегне както мен, така и момиченцето ми. Ето защо винаги се чудя какви са мотивите на мъжете, които се виждат със самотна майка”, признава тя. „Не желая да нараня себе си, дъщеря си и мъжа, с когото се виждам. Ако той е готов да създаде семейство, а не се получи, всички ще страдаме.”
Тези страхове са често срещани сред разведените родители. За съжаление детето е потърпевшо от поведението на майка си. Когато то не може да разбере какво става със семейството му, се затваря в себе си или реагира агресивно. Доказано е, че дори
новородените усещат, когато нещо у дома се промени. Най-честата реакция на малчугана към новия мъж в живота на мама е ревност, агресия, придружени с непрекъснати оплаквания. Детето се страхува, че мама може да го изостави или да не му обръща достатъчно внимание. То изпитва гняв и безсилие. Ето защо, ако сте решили да подновите любовния си живот, добре е
да спазвате някои правила

 Разберете какви са намеренията на потенциалния ви партньор преди срещата между него и детето ви. Запознайте ги само ако той има искрено желание да стане част от вашето семейство.
 Отделяйте достатъчно време на малчугана и не го пренебрегвайте заради срещите.
 Запазете спокойствие преди срещата между детето и мъжа. Малчуганите са много чувствителни и детето ви веднага ще усети, ако се притеснявате. Вашето напрежение ще се отрази и на него.
 Не насилвайте нито партньора си, нито детето да се запознаят.

 Разговаряйте с детето и с него обсъждайте чувствата и страховете им.
Срещите след развода са тънък лед, върху който трябва да стъпвате внимателно. Дори и да направите всичко по силите си, нещата могат да се провалят. Все пак не се отказвайте от възможностите, които животът ви предлага. Не се страхувайте, че някой може да нарани вас или детето ви. Обогатявайте връзката си бавно, без компромиси и скоро всичко ще се нареди така, както сте мечтали.

Соня Найденова
психолог